България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

24 май национален празник? Прикрива ли нещо (не)коалицията с промените в Конституцията?

Според Христо Панчугов и Любомир Стефанов идеите за реформи трябва да бъдат обяснени

24.07.2023 | 09:26 Редактор: Юлиан Христов

Идеята за това 24 май да бъде национален празник е прекрасна инициатива. Но с това като че ли се прави опит да се прикрият и други неща, каза политологът Любомир Стефанов в предаването "България сутрин". Той коментира и други идеи за промени в Конституцията, представени от ПП-ДБ, като например премахването на служебното правителство.

"Това е една перверзия – няма такова нещо като "служебно правителство". Правителството се избира от парламента", обясни Стефанов. Според него обаче, "тези, които предлагат промените, не трябва да ни ги хвърлят на нас и ние да ги тълкуваме".

Стефанов е на мнение, че на близо 2 млн. души, които не гласуват, трябва да бъде обяснено защо се правят тези промени и дали това не е само с цел "да се натрие носа на гражданина Румен Радев".

"Разговорът е на парче. Сядат на една маса седем-осем човека, но не чувам кохерентен разказ, има споделяне на идеята, но не чувам макроразказа, не чувам политическия разказ. Гражданите живеят заедно именно на база споделени ценности и споделена посока - например, какво българските граждани ще ги накара да се чувстват по-българи и по-горди, след тези с промени в Конституцията?", обясни политологът.

По думите му направените предложения за промени са "на парче" и приличат на "речитатив".

"Намеренията са добри, посоката е правилна. Но политиците, освен да се занимават само с технократски разкази, трябва да обяснят какво ще се подобри", допълни Стефанов.

Той е на мнение, че независимо дали управляващите избягват думата "коалиция", те на практика са такава.

Трябва да има обяснение защо се прави тази инициатива за промени в Конституцията, коментира политологът Христо Панчугов пред Bulgaria ON AIR по повод предложението 24 май да бъде национален празник.

"Приветствам тази инициатива, но тя върви с това да се обясни защо се прави. Ако това остане само и единствено с идеята, че сменяме празника, това ще породи редица проблеми. Не бива да се оставя на нас да отговаряме на това. Необходимо е да има обединение около тази идея, за да премине тя", обясни Панчугов и допълни, че тези, които са предложили промените, трябва да ги защитават постоянно и да ги обясняват на хората.

Според него с предложените от ПП-ДБ промени се прави опит да се прикрие факта, че каквото и споразумение да сключат управляващите, в него ще влиза и ДПС.

"Няма как да се правят конституционни реформи, без все пак да има някакво мнозинство, без ДПС да участва. По-чисто и по-откровено е да се концентрираме върху естеството на тези промени, вместо да ги прикрием и да измислим война в Албания, например", посочи политологът.

Той даде пример с идеята за ограничаване на броя на мандатите на кметовете до два. По думите му трябва да има водещ принцип, който да важи и за премиерите, например.

"Има принцип или няма принцип? Само че, това че някои хора са се сетили, че има феодални кметове, не означава, че на парче може да се правят промени. Трябва да има принцип и да отговорят какъв принцип ги движи тях. Да приемем, че има кмет, който управлява добре. Как ще обяснят на гражданите, че той не може да управлява повече от два мандата?", каза Христо Панчугов и изрази съмнение, че вероятно голяма част от промените, представени от ПП-ДБ са там, "само за да изглежда, че имат цялостен проект" и усилията не са концентрирани само в частта за съдебната власт".

"Трябва да спрем да виждаме политически формации, всяка от които дърпа в своята си посока. Те ще продължат да бягат дълго от определението "коалиция", предстоят местни избори. Но това изглежда смешно в очите на нормалните български граждани. Те очакват да видят някаква крайна цел и защо се прави всичко това", настоя политологът.

Панчугов е на мнение, че промените в Конституцията ще минат през гласуване, което ще бъде общо и крайният резултат ще бъде приписан на всички, които са гласували за тях.

"Никой няма да го пришие само на едната политическа формация, ще се припише на всички", допълни той.

Къде предпочитате да прекарвате морската си почивка?

В България! Свикнали сме да почиваме на нашето Черноморие.
32%
В Гърция или Турция - услугата там е в пъти по-добра, а морето е по-чисто.
35%
В Испания, Италия, Хърватия или Черна гора.
6%
Залагам на екзотичните почивки извън Европа.
3%
Нямам финансова възможност да отида на море.
23%
Общо 3020 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.


2
0 rate up comment rate down comment 1
Лекс
преди 9 месеца
24 май трябва да бъде национален празник! Така залагаме и национланта доктрина в конституцията, което е похвално! И буквите и вярата сме им дали, това е - другото е безмислено пропагандно квичене ... Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
Офффхх
преди 9 месеца
Искат да променят националния празник, за да затрият България. След като датата, на която сме се появили на картата за трети път не е "достойна" за национален празник, значи България не трябва да съществува като държава. Кирчо, по подобие на Стамболов, скоро ще предложи да се върнем в Османската империя? Същият Кирчо, който "подари" 24 -ти май на РСМ с "френското" предложение. За какво им е България? Никой от сбирщината в НС не е българин! Те са евроатлантици, не българи! Сигнализирай за неуместен коментар