От ПП-ДБ разясниха за промените в Конституцията. Изключват указ на Радев?

Коалицията иска и въвеждането на индивидуална конституционна жалба

23.07.2023 | 14:40 Редактор: Михаела Кирилова

"Продължаваме промяната - Демократична България" представи свой проект за конституционни промени. Едно от предложенията е националният празник на България да се отбелязва на 24 май.

Няколко са ключовите акценти в предложените конституционни промени от коалицията ПП-ДБ. Сред предложенията е официалният празник на България да се отбелязва на 24 май, вместо на 3 март, тъй като той обединява нацията. Предлага се да бъде преименуван на "Ден на българско слово, просвета и култура и на кирилицата". Обмисля се и промяна на член 3-и от Конституцията, който гласи, че официалният езика в Република България е българският, като се добави, че се позоваваме на делото на Светите братя Кирил и Методий. 

"На 24 май празнуваме тържеството на българщината и на бъдещето на нашия народ", заяви Асен Василев.

"Да изведем българската култура, писменост и духа на просветата на преден план. Да караме идеята, че България е дала просвета на голяма част от Европа и, че нашите деца са потомци на просветители. Да покажем, че бъдещето на България като развиваща се страна зависи от културата, науката, образованието и просветата", каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Сред предложените промени е и съдебната реформа, като сред тях се включват и от инициативата "Правосъдие за всеки". Фигурата на главния прокурор остава, но с 5-годишен мандат и намалени правомощия. Предвижда се разделение на ВСС на съдийски и прокурорски. Заложено е още и мандатът на висшия орган да стане 4 години, а парламентарната квота да се превърне в обществено представителство. От ГЕРБ-СДС имат ангажимента да разработят текстове свързани с инспектората на ВСС.

"Повече справедливост. Огромната власт беше концентрирана в главния прокурор, до този момент даваше предпоставка да има потенциални чадъри над някой и съдебната система да се използва като бухалка. Това трябва да спре", допълни Петков.

"Предлагаме председателите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд, които досега са си избирали по една сложна процедура включваща ВСС, но накрая с указ от президента, което ги поставя над всички останали съдии и председатели, на практика да бъдат с изравнен статут. Те да се избират от ВСС, тоест президентът да няма право да издава указ за тяхното назначаване или освобождаване. Предлагаме главният прокурор да стане административен ръководител на върховната прокуратура, а не главата на една пирамидална система", коментира Атанас Славов.

Част от предложенията са свързани с държавното управление и отново ограничава президента, а именно преформатиране на института за служебните кабинети. От коалицията искат и въвеждането на индивидуална конституционна жалба - това е възможността на всеки български гражданин да се обърне към конституционния съд.

"Идеята за ограничаване на кметските мандати е важна крачка, за да може мажоритарните избори на кметове на общини да бъдат в съответствие по начина, по който се избира и президентът на Републиката, а именно той има право само на втори мандат", каза Атанас Атанасов по темата.

От коалицията ПП-ДБ ще разчитат да коалиционно мнозинство от настоящия парламент и се надяват промените да бъдат приети до края на годината. 

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: Facebook


1
1 rate up comment rate down comment 0
Леш
преди 9 месеца
Направо сложете рождения ден на Сорос за национален празник и да се приключва и бучнете едно знаме на дъгата, да го зарадвате, че щом ви е заповядал да смените 3-ти март, значи е много отчаян. Сигнализирай за неуместен коментар