ПП-ДБ предлагат разделяне на ВСС и 24 май за официален празник

Христо Иванов каза, че тези изменения са в резултат от дългогодишно усилие

23.07.2023 | 11:50 Редактор: Михаела Кирилова
ПП-ДБ предлагат разделяне на ВСС и 24 май за официален празник

"Представяме конкретните текстове с изменения в Конституцията, зад които застава ПП-ДБ. С колегите от "Правосъдие за всеки" тези текстове бяха изработени. Те стъпват и на едно по-широко политическо съгласие за едно изменение в Конституцията, и се надяваме, че те ще се появят в Държавен вестник".

Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов. ПП и ДБ представят проекта си за промени в Конституцията.

Иванов добави, че тези изменения са в резултат от дългогодишно усилие. 

"Тези текстове бяха обсъждани на различни нива в парламента с колегите от ГЕРБ и ДПС", съобщи още той и допълни, че това е законопроект, който третира "необходимото преструктуриране на съдебната власт и на модела на нейното управление чрез разделяне на ВСС и ограничаването на безконтролната власт на главния прокурор във възможно най-голяма степен".

Законопроектът включва и индивидуална конституционна жалба, както и мандатност за кмета на общини, за да се прекъснат едни определени тенденции на феодализация.

От своя страна съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков заяви, че предлагат 24 май да стане официален празник на България.

Ген. Атанас Атанасов отбеляза, че идеята за ограничаване на кметските мандати на кметовете на общини е една много важна крачка, като уточни, че предложението е кметът да има право само на два мандата, както е и президентът. Той обясни, че се стремят към осъществяването на един широк диалог по темата и да стигнат до един консенсусен проект, който да стигне до Народното събрание.

Иванов допълни, че текстовете ще бъдат качени на страницата им в интернет.

Владислав Панев заяви, че е убеден, че промените, които предлагат ще гарантират промените за 10 - 20 г. напред.

"Изключително важни стъпка към дефеодализацията е ограничаването на мандатността на кметовете", смята той. Така, според него, ще се преодолее обезлюдяването на населените места.

Премиерът акад. Николай Денков обясни, че е ясно, че не е тук толкова в ролята си на министър-председател. 

"С моето изказване можем да направим плавен преход от страна на представяне на партийните лидери към другата част от нас, които ще представят по експертни мнения", посочи той.

По отношение на предложението за 24 май, Денков каза: 

"Никой от другите празници не променя статута си, те остават национални празници. Това, което смятаме за важно, е да поставим логично мястото и на българския национален празник, така че използваме тази възможност да поставим тази тема, която да намери решение в българското общество."

Денков подчерта, че желанието им е било да има празник, който обединява, а не разделя обществото. 

"24 май е точно такъв, за да намерим още една причина да се чувстваме част от една общност", обясни той, като допълни, че желанието е да е празник, който да ни обединява, както са българският флаг и българският филм.

"Той е уникален празник. Освен, че сме дали нещо на света, обединява ни с други народи, с които можем да работим заедно", каза още Денков, като уточни, че следва да бъде изписан в Конституцията като Ден на българско слово, просвета и култура и на кирилицата.

"За да може българското слово да просъществува, не само да оцелее, а да се развие, ние използваме българската просвета", отбеляза той, посочвайки, че словото и просветата не са достатъчни, на нас ни трябват нашите български ценности и традиции, които съставляват българската култура.

"Тези три думички вървят в един общ пакет и ние не можем да отделим нито един от тях без да се разпадне тази конструкция", категоричен е Денков, добавяйки, че от друга страна ние подчертаване и ролята на кирилицата, предаде БГНЕС.

"Да издигнем 24 май с нов статут, включвайки го в Конституцията като български национален празник", призова още премиерът. Той е категоричен, че това е най-голямото постижение в световен мащаб, с което трябва да се гордеем и да използваме в бъдеще с другите народи за още по-голяма духовна близост.

Снимка: БГНЕС


3
0 rate up comment rate down comment 0
омг
преди 8 месеца
толкова работа свършиха , че се заеха с празниците Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Кико
преди 8 месеца
Оф бе, тия само искат да се намират на работа Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Иди$$$
преди 9 месеца
Посолството удари дъното.Накарало полуграмотните ППДБ да сменят 3-ти март и символично да ни направят роби отново и да закрият българската държава. България винаги ще бъде свободна, ******* българомразци! Посолството няма да ни накара да изоставим 3-тимарт НИКОГА. Началникът ви да предлага в неговата страна да се отмени 4 юли и да не се бърка там, където не му е работата. Сигнализирай за неуместен коментар