Париж: Ако няма конституционни промени, РСМ ще бъде отделена от Албания

"Надявам се страната да се присъедини към семейството на ЕС", каза Лорънс Бун

22.07.2023 | 16:03 Редактор: Искра Ангелова
Париж: Ако няма конституционни промени, РСМ ще бъде отделена от Албания

Ако РС Македония не направи конституционни промени, в края на тази година страната ще бъде отделена от Албания по пътя на нейната евроинтеграция. Това заяви държавният секретар по европейските въпроси на Франция Лорънс Бун. Тя бе част от т.нар. "Ваймарска тройка", която посети Скопие.

"Ако не бъдат направени конституционни промени преди края на тази година, има риск РСМ да бъде отделена от Албания. Конституционни промени са част от договора, който бе постигнат от РСМ и ЕС, за да продължи автоматично страната в процеса по присъединяване", каза още тя и добави: "Няма други искания."

Френският държавен секретар изрази удовлетворението си от факта, че "предложението за промени в Конституцията вече е на масата за обсъждане и този процес вече е започнал". Според нея това е много важно.

"Няма други искания за започване на предприсъединителните преговори. Бъдещето относно започването на преговорите е в ръцете на парламента, и РСМ има суверенното право сама да реши какво иска. Надявам се това да се случи, и страната да се присъедини към семейството на ЕС", каза още тя пред държавната агенция в Скопие.

На 18-и този месец македонското правителство прие текста на Предложението за пристъпване към конституционни промени, и реши документът да бъде внесен в Събранието на Република Северна Македония.

Одобрението на промените в Конституцията на РСМ стана само ден след посещението на т.нар. "Ваймарска тройка" в Скопие - на германския министър за Европа Анна Леерман, на френския държавен секретар по европейските въпроси Лорънс Бун и на полския министър по Въпросите на ЕС Шимон Шинковски вел Сенк.

По време на разговорите с премиера Димитър Ковачевски, с вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич, с лидера на Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ Али Ахмети и с ръководителя на ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски, и тримата категорично заявиха, че РСМ няма да получи по-добро предложение за започване на преговори за членство в ЕС. Тримата призоваха властите в Скопие да направят решителната крачка по пътя на ЕС - да променят Конституцията.

Постигнахте голям напредък по пътя към ЕС и сега е важно да предприемете следващите съгласувани стъпки, включително конституционни промени. Преговорната рамка е подкрепена от всички 27 страни членки, няма нови условия, динамиката на реформите ще определи скоростта на процеса на присъединяване. Това заяви пред агенция МИА германската министърка за Европа Анна Леерман. Тя е в Скопие като част от "Ваймарска тройка", включваща френския държавен секретар по европейските въпроси Лорънс Бун и полския министър по Въпросите на ЕС Шимон Шинковски вел Сенк.

"Ясно е, че сега има голяма възможност за разширяване. След бруталната атака на Русия срещу Украйна, целият процес на разширяване придоби нова скорост. Украйна и Молдова вече имат статут на кандидатки, миналото лято започнахме преговори с Албания и Северна Македония, а процесът на технически скрининг ще приключи до края на годината. Така има уникална възможност в края на тази година да продължат преговорите за първите кандидати. Северна Македония постигна голям напредък по пътя към ЕС, много реформи, чрез които виждаме ангажимента към ЕС, така че сега е важно да предприемем следващите съгласувани стъпки - включително конституционните изменения - за да се възползваме от тази възможност Северна Македония да стане член на европейското семейство", поясни тя, цитирана от БГНЕС.

Относно опасенията от евентуално ново вето от страна на България, въпреки личната гаранция от страна на канцлера Олаф Шолц, че няма да има нови условия, Леерман уверява, че условията вече са ясно посочени в преговорната рамка и има нова динамика в процеса.

Снимка: БГНЕС