Османи: С новото правителство на България имаме перспектива за по-силен диалог

РСМ има воля за спазване на подписания през 2017 г. Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, твърди външният министър

08.07.2023 | 20:15 Редактор: Елеонора Танева
Османи: С новото правителство на България имаме перспектива за по-силен диалог

Министърът на външните работи на Северна Македония - Буяр Османи очаква нова перспектива в отношенията България - Северна Македония. Това стана ясно по време на срещата му с вицепремиера и министър на външните работи на България Мария Габриел по време на международния форум в Дубровник. 

"Формирането на новото правителство на България създава нова перспектива за по-силен политически диалог и по-големи възможности за укрепване на двустранното сътрудничество между съседните страни, които отбелязват 30-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Северна Македония и България", отбеляза Буяр Османи. Според него основната тема в разговора е била европейската перспектива пред Скопие и страните от Западните Балкани. Министърът е отбелязал, че има воля за спазване на подписания през 2017 г. Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, уточнява "24 часа".

Тазгодишната тема на форума е „Навигация в глобалното разместване“, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР) с уточнението, че там Мария Габриел ще направи изказване по време на дискусията „Световният ред и как да стабилизираме световната политика“.

Снимка: БГНЕС