МВнР: Тревожно е, че РСМ приема като проблем събитие с талантливи деца

Призоваваме нашите приятели в Скопие да насочат усилията си за гарантиране на европейското бъдеще на Северна Македония, пише в позицията

21.07.2023 | 22:40 Редактор: Елеонора Танева
МВнР: Тревожно е, че РСМ приема като проблем събитие с талантливи деца

Министерството на външните работи на Република България публикува позицията си във връзка с публикациите в Северна Македония срещу "Мал Битолски Монмартър“ и призивите на официални лица за подаване на оплаквания срещу организаторите на този проект за развитие на добросъседски отношения.

Министерството на външните работи изразява своята подкрепа за всички инициативи, които целят сближаване на младите хора от България и Северна Македония чрез културен и образователен обмен.

Благодарение на Фондация „Българска Памет“ и с подкрепата на Министерството на външните работи на Република България, детското художествено ателие „Св. Св. Кирил и Методий“ от град Битоля реализира за поредна година серия от събития за талантливи деца от различни държави, едно от които се проведе в България.

Тревога и недоумение будят опитите такива положителни инициативи да бъдат представяни в отрицателен контекст в Северна Македония. Неясно е как демонстрирането на уважение от официални представители на българската държава към таланта на млади творци и четенето на световно признатия шедьовър на детската литература „Малкия принц“ от държавния глава на Република България се представя като проблем.

Призивът за подаване на жалби срещу посещение на група деца в България, за което има експлицитното съгласие на техните родители, е опит за формиране на отрицателно обществено мнение и нагласи и представлява натиск върху тези местни граждани и организации, които подкрепят приятелството между двете държави.

Особено обезпокоително е, че това се случва в настоящия изключително отговорен момент, в който правителството в Скопие декларира, че се стреми да създаде положителен климат за приемане на конституционните промени. Изграждането на добросъседски отношения с България предполага коренно различен, европейски подход.

Призоваваме нашите приятели в Скопие да насочат усилията си за гарантиране на европейското бъдеще на Северна Македония. Всяка провокация, която цели да послужи за оправдание на определени политически решения в предстоящия ключов период, излага на риск това бъдеще. Разчитаме на институциите в Северна Македония ясно и публично да осъдят тази и други подобни провокации.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Даа
преди 9 месеца
Нали ЕС подкрепя Северна Македония, а не нас?Затова правят каквото си искат. Нали срещу тях стои един обслужващ персонал на едно посолство?Същото посолство в РСМ обяви, че какво мисли Радев- нямало значение. Това са едни "прекрасни" съюзнически отношения между господар и прислуга, така че друго не може да бъде. Сигнализирай за неуместен коментар