"РСМ стигна ново дъно, давайки на съд учител, завел деца да рисуват в България"

Позицията е на Екатерина Захариева след действията на Оливер Спасовски и Скопие

21.07.2023 | 13:56

Македонският вътрешен министър Оливер Спасовски лично е наредил да започне разследване във връзка с посещението на македонски деца в България и срещите им с български политици в началото на месеца. Според него трябва да бъдат разпитани членове на "Детското художествено училище Кирил и Методий", които участват в проекта "Малък битолски Монмартър".

Младите художници, заедно с приятели от България, нарисуваха пред Народния театър картина, изобразяваща мечтаното единство между двете страни.

Според Спасовски това е "политическа злоупотреба с деца от страна на българските власти". Полицията дори е предоставила материали на прокуратурата след публикации в медиите.

Спасовски признава, че "нито един родител или организация не е подавала сигнал по случая, но той лично е заповядал да започне разследване."

Информацията за действията на Спасовски са били разпространени от медии, близки до Орце Камчев, който е включен в Черния списък на САЩ, поради "участие в корупция, злоупотреба с власт, рушене на съдебната система и съучастие със служители, които дестабилизират Западните Балкани".

В началото на юли това беше третата поред среща на млади художници от двете държави, която е в рамките на кампанията "От двете страни на границата" на д-р Милен Врабевски и Фондация "Българска памет".

Президентът Румен Радев прие на "Дондуков" 2 художниците от двете страни. Те подчертаха, че участват в инициатива за добросъседство и приятелски отношения между две близки държави.

"Правителството на Северна Македония стигна ново дъно: Оливер Спасовски нареди на полицията да започне досъдебно производство срещу учител, защото завел деца да рисуват в България - пред Народния театър и в Пловдив, а след това посетили българския парламент и президентството. Не знам дали колегите разбират как изглежда това - сякаш правят отчаяни крачки да се присъединят към един много фамозен световен клуб. Не, не става дума за Европейския съюз. А за все по-намаляващия клуб на тоталитарните режими. Всъщност се сещам, че учител може да бъде преследван от полицията за такова деяние само в Русия, Беларус и Северна Корея", коментира бившият външен министър Екатерина Захариева.

Отговор имаше и от председателя на "Малък Битолски Монмартър" - Славчо Николовски.

Цялото интервю с Николовски председател Николовски гледайте в предаването "Брюксел" 1 утре от 17.30.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Къде предпочитате да прекарвате морската си почивка?

В България! Свикнали сме да почиваме на нашето Черноморие.
32%
В Гърция или Турция - услугата там е в пъти по-добра, а морето е по-чисто.
35%
В Испания, Италия, Хърватия или Черна гора.
6%
Залагам на екзотичните почивки извън Европа.
3%
Нямам финансова възможност да отида на море.
23%
Общо 3020 гласа