България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Петър Колев: Време е в РСМ да спрат заблудите и да изпълняват ангажиментите си

Невъзможни са промени в преговорната рамка за членство на РСМ в ЕС, смята представителят на Гражданския демократичен съюз

20.07.2023 | 08:33 Редактор: Юлиан Христов

Година след приемането на т. нар. "френско предложение" правителството на Република Северна Македония предложи вписването на българите в Конституцията на страната. Следва македонският парламент да одобри предложението, но тепърва ще стане ясно при какви условия може ще бъдат вписани българите в Конституцията на страната.

"Личи си една засилена активност на европейските държави по този въпрос, като се казва нещо изключително важно – ако не изпълнявате поетия ангажимент към ЕС, който започва с промяна в Конституцията, ако не се изпълнят ангажиментите в договора за добросъседство, ще изпаднете в изолация", коментира Петър Колев от движение "Граждански демократичен съюз" в предаването "България сутрин".

По думите му Скопие повече от 30 години не успява да направи реални крачки към европейската си интеграция, тъй като политическият елит е залъгвал гражданите.

"В момента, това което се опитва някой да излъже македонските граждани, е, че може да се промени преговорната рамка и да се постигнат по-добри условия в преговорите в ЕС. Промяна на преговорна рамка за страна, която е започнала преговори, няма. За да стане това, трябва всички държави членки да са съгласни. Заблудите, които някой подхранва в Северна Македония, е време да спрат и да започнат да се изпълняват поетите ангажименти", каза Колев.

Според него се наблюдава синхронизация в поведението на управляващите и опозицията в Македония.

"Преговорната рамка не е писана в София, но в нея са всички искания, които са поставени от България. И Северна Македония, ако беше член на ЕС, тогава не само тя, но и всички останали държави ще защитават нейните интереси", поясни той, като направи оценка, че промените в македонската конституция би трябвало да бъдат приети около 18-20 август.

Той каза, че в нея е предложен нов тест, в който се казва, че в парламента ще има комитет за общуване с общностите, в който ще влизат 43 души, от които един ще бъде българин.

"Македония трябва да промени Конституцията си като предварително условие, за да започне преговори. Останалите условия са в процеса на преговори", допълни Петър Колев.

По думите му държава, която не изпълнява международни договори, вероятно няма да изпълнява и договора си с Европейския съюз.

Гледайте целия разговор във видеото.