Емил Дечев: Премахване на главния прокурор ще доведе до по-големи проблеми

Академичната общност трябва участва в обсъждането на конституционната реформа, смята заместник-министърът на правосъдието

23.07.2023 | 14:30 Редактор: Вяра Димова

Част от членовете на ВСС взимат решения под чуждо влияние. Тоталното премахване на фигурата на главния прокурор може да доведе до по-големи проблеми, смята заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев. В предаването "Опорни хора" той заяви, че е важно академичната общност да участва в обсъждането на конституционната реформа.

"Политическата зависимост може да се преодолее по два начина. Единият е чрез независим съд. Колкото и една прокуратура да е зависима от политици, олигархия или мафия, ако имате съд на място, който да осъществява съдебен контрол, той може да бъде коректив на определени нарушения, извършени от прокурор, злоупотреба с право, би могъл да бъде коректив и гарант за законосъобразното прилагане и действия от страна на прокурори, следователи и полиция. Другият много по-труден елемент, който би гарантирал противодействие на такава злоупотреба и изпадане в политическа зависимост, е самата политическа култура. Това е нещо, което изисква много време, много възпитание, не става за една, две или десет години", коментира Дечев.