Пари за увеличение на заплатите на полицаите ще има, реши Комисията по бюджет и финанси

Допълнително средства ще има НАП и Агенция "Митници"

25.07.2023 | 17:15 Редактор: Елеонора Танева
Пари за увеличение на заплатите на полицаите ще има, реши Комисията по бюджет и финанси

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие държавния бюджет за 2023 г. в частта за вътрешния ред и сигурността. Решено е заплатите в МВР да се вдигнат с 10 на сто, включително на някои длъжности с допълнителни 100 лева. Предвидени са и допълнителни средства за служителите в ДАНС. С допълнителните средства частично ще се компенсират служителите в сектора на сигурността за положените от тях усилия и практически сериозното им обедняване.

Предложенията на ГЕРБ-СДС и ДПС са на стойност общо 157,2 млн. лв. От "Продължаваме промяната – Демократична България" предлагат също 150 милиона лева за увеличаване на възнагражденията за персонала в системата на Министерството на вътрешните работи, считано от 1 август 2023 г. От "Възраждане" предлагат допълнително финансиране в общ размер на 155 381 600 лв.

В частта за Министерство на правосъдието бяха приети две предложения, които също ще бъдат изчистени преди гледането им в зала. Едното е от "Продължаваме промяната – Демократична България", които предлагат увеличаване на възнагражденията за персонала в системата на Министерството на правосъдието - за Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и за Главна дирекция "Охрана", считано от 1 август 2023 г. – 11 000 050 лева.

Другото предложение е от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Продължаваме промяната – Демократична България", които предлагат допълнителни разходи за 10 на сто увеличение на заплатите на служителите Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) със сума 8 325 000 лв., както и допълнителни разходи за 10 на сто увеличение на заплатите на служителите в Главна дирекция "Охрана" със сума 2 725 000 лв., пише БТА.

Прието беше и предложението на "Продължаваме промяната – Демократична България" за увеличаване на възнагражденията за персонала в системата на Министерството на финансите - за Националната агенция за приходите и за Агенция "Митници", считано от 1 август 2023 г. – 25 милиона лева.

Къде предпочитате да прекарвате морската си почивка?

В България! Свикнали сме да почиваме на нашето Черноморие.
32%
В Гърция или Турция - услугата там е в пъти по-добра, а морето е по-чисто.
35%
В Испания, Италия, Хърватия или Черна гора.
6%
Залагам на екзотичните почивки извън Европа.
3%
Нямам финансова възможност да отида на море.
23%
Общо 3020 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
1 rate up comment rate down comment 0
И
преди 9 месеца
От къде ще дойде това увеличение, като в България не се произвежда почти нищо? Янките ни го туриха здраво .... Пак ли ще взимаме заеми, как ще се връщат тези заеми? Сигнализирай за неуместен коментар