България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

България загива здравословно: Ядем вредна храна и не се движим достатъчно

Иван Неделчев и Яна Данаилова се обявиха за национална стратегия за здравословен начин на живот

24.07.2023 | 08:00 Редактор: Тодор Петров

България е страната, в която хората живеят най-нездравословно, показва проучване сред 50 държави в света. 

"За съжаление, двигателната и хранителна култура при нас липсва. Опитваме се да вкараме в училищата час по здраве. Опитваме възрастните хора да ги накараме да се движат и да махнем мантрите, че спортът е само за медали и купи. Има нужда от национална информационна кампания, здравето на нацията е в опасност. Основният стожер на образованието в тази насока е семейството - личният пример, училището, популярни личности, министерствата, президентската институция, медиите", каза фитнес инструкторът гл. ас. д-р Иван Неделчев в "България сутрин".

По думите му не осъзнаваме как България бавно и постепенно се стопява.

"Вижте какво става на българските плажове и какво се продава в училище. България загива здравословно. Забравихме да общуваме, децата по 7-8 часа на ден са пред телефоните и компютрите. Агресията на пътя се тушира със спорт. Ако не образоваме хората как да се хранят, как да спят и колко е важна природата - не ни чака нищо добро", подчерта Неделчев.

Нутриционистът и наш колега Яна Данаилова посочи, че хранителната култура на българина е изключително недобра и в нея преобладават високо преработените храни. Това е тайната на здравословното хранeне - да се храним с максимално близки до природата храни, които не са минали висока степен на индустриална преработка, отбеляза Данаилова пред Bulgaria ON AIR

Според нея високата концентрация на рафинирани брашна, захар и сол води до неблагоприятната статистика България да е водеща страна във всички негативни класации.

"Хроничните незаразни болести са до голяма степен предотвратими, ако се контролират 4 ключови фактора - нездравословната храна, прекомерната консумация на алкохол, прекомерната консумация на тютюн, липсата на адекватна двигателна активност", категорична е Яна Данаилова. 

Тя се съгласи с Иван Неделчев, че стратегията за повишаване на хранителната култура трябва да бъде на национално и държавно ниво. Превенцията е в пъти по-ефективна от лечението, обърна внимание нутриционистът. На второ място е семейството и личният пример, потвърди Данаилова.

"Сега сме на Черноморието и няма какво да ядем. Приоритет номер 1 в моето семейство е здравословното хранене, защото вярвам, че храната е ключов детерминант за човешкото здраве. Едно дете се нуждае само от храна с висока хранителна плътност. Нямаме право да даваме празни калории на децата си. Човек няма нужда от кой знае колко калории. Ако нашата работа е предимно физическа и ако не преяждаме, тогава телата ни ще работят много по-добре. Истината е в превенцията, ежедневно движение и просто хранене. Разбира се, адекватен сън", каза още нутриционистът.

Иван Неделчев добави, че фитнесът е състояние на духа, на тялото, на социалното благополучие. Той посъветва зрителите 3 пъти седмично по един час да имат някаква двигателна активност. 

"Не е задължително да влизат в силова зала. Нека съобразят тази двигателна активност с техните потребности. И допълнително всеки ден да имат ходене пеш, каране на колело. 10 000 крачки са санитарен минимум. Колкото повече движение, толкова по-добре. Да слезем от колите, в Западна Европа има задръстване от колела. Не е срамно да си приготвяме храната вкъщи и да си я носим в училище, в университета, на работа", коментира още фитнес инструкторът.


 


2
3 rate up comment rate down comment 0
Ники
преди 8 месеца
Управляващите политици повиче се притесняват от отровната дрога отколкото от вредните храни Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 2
Айде бе
преди 8 месеца
Няма такова нещо, че 10 000 крачки са санитарен минимум. Това е просто число измислено от японски производител на първият крачкомер. Искали да е нещо кръгло. Няма нищо общо със някакви здравословни изследвания или че точно тази бройка е някакъв минимум. Просто така е останало от много години като число. Важно е движението разбира се, и всеки си преценява колко. Сигнализирай за неуместен коментар