6 от 10 българи над 18 години страдат от наднормено тегло и затлъстяване

Състоянието може да доведе до захарен диабет тип 2, сърдечно-съдови проблеми и някои видове рак

27.02.2023 | 15:35 Редактор: Петя Кръстева
6 от 10 българи над 18 години страдат от наднормено тегло и затлъстяване

Oколо 7-годишна възраст децата започват да имат проблем с теглото. Това заяви на пресконференция доц. д-р Теодора Ханджиева-Дърленска, председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания. По думите ѝ, когато родителите забележат проблема - не трябва да пристъпват към предлагането на диета за децата, а трябва да го насочат към здравословно хранене и да се консултира с педиатър.

Специалистът обърна внимание, че за децата не се препоръчва веганството, вегетарианството и суровоядството. Дърленска изброи и други фактори за затлъстяване сред децата като липсата на физическа активност, застояването пред екраните и непълноценен сън. Тя е на мнение, че родителите трябва да имат водеща роля във възпитанието на децата към здравословно хранене, като ги научат например да четат етикетите на продуктите и да избират продукт с по-малко вредни съставки в тях.

"Затлъстяването е хронично заболяване за цял живот. Данните показват, че 61% от населението в България над 18-годишна възраст страда от наднормено тегло и затлъстяване", обяви още Дърленска.

От сдружението уточняват, че индексът на телесна маса (ИТМ) е показателят за определяне на този проблем. Той се формира от теглото на човек в килограми, разделено на ръста му в метри на квадрат. При ИТМ по-голям от 25 се отчита наднормено тегло, а при индекс над 30 – затлъстяване.

Според Дърленска затлъстяването води до заболявания като захарен диабет тип 2, сърдечно-съдови проблеми и някои видове рак.

"Ясна е връзката между наднорменото тегло и артериалната хипертония", потвърди проф. Арман Постаджиян, председател на Българската лига по хипертония.

За това, че профилактиката в детска възраст е най-важна говори и доц. д-р Светослав Ханджиев, почетен председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания. Той разказа, че според едно от проучванията в областта децата в България се хранят с плодове и се нареждат сред първите европейски държави по този показател. Българчетата обаче са най-обездвижени, отбеляза още Ханджиев. Той подчерта, че за да се избегне проблем при децата, е важно жените да се хранят здравословно и да не наддават повече от 15 кг в периода на бременност.

Доц. д-р Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация за България, обобщи, че най-рискови са високият прием на захар, на полуфабрикати, снаксове, наред с ниската физическа активност. Приемът на големи количества сол също не се препоръчва. Затлъстяването в България е в комбинация и с най-високите нива за Европа на тютюнопушене и прием на алкохол. Околийски обърна внимание, че често се подценява и вредата от бирата.

Снимка: Pixabay