"Никакъв алкохол и малко работа": 110-годишен мъж разкри тайната на дълголетието

Ако искате дълъг и щастлив живот, оженете се само веднъж, съветва Таняни Джоузеф Радали от ЮАР

23.07.2023 | 22:35 Редактор: Вяра Димова

Фермер от Република Южна Африка (ЮАР) отпразнува 110-ия си рожден ден и назова причината за дълголетието си. Това съобщава Polokwane Observer. Таняни Джоузеф Радали отпразнува юбилея си в село Мараксве-Мбахела, провинция Лимпопо. На празника дойдоха всички жители на селото, както и многобройни роднини на героя на деня.

Човекът е роден през 1913 г. в село Ха-Ратомбо и успява да живее в много села на Лимпопо, но през 1940 г. се установява в Мараксве-Мбахела.

Тайната на дълголетието на фермера се оказа доста оригинална. "Ако искате дълъг и щастлив живот, оженете се само веднъж. Имам осем деца от една жена и това ми даде дълголетие", каза Радали.

Освен това той е убеден, че е живял толкова дълго, защото никога не е пил алкохол и е работил много. Африканецът каза, че веднъж се е опитал да се премести в столицата на Южна Африка, но градският живот не му допаднал.

"Работих няколко години в Йоханесбург, но след това се върнах в Мараксве-Мбахелу, за да работя в селското стопанство. Отглеждах зеленчуци, зърнени храни и тютюн. Тогава си купих кофа и количка, децата и внуците ми все още ги използват", сподели спомените си героят на деня, цитиран от БГНЕС.

Въпреки преклонната си възраст Радали вижда перфектно, но признава, че годините все пак са повлияли на слуха му. Столетникът е много уважаван от съседите, ценен е и от изследователите на местния фолклор, тъй като говори най-чистия език на народа венда и знае много поговорки.

Снимка: pixabay


1
2 rate up comment rate down comment 0
Устат Блендер
преди 9 месеца
Много,или малко работа?Хайде уточнете,щото е важно! Сигнализирай за неуместен коментар