Кои храни да включим в менюто си за дълголетие и щастие

Пълнозърнестите продукти, грахът, ябълките, марулята, ядките и картофите се считат за особено богати на спермидин храни

01.04.2022 | 13:02 Редактор: Жаклина Иванова
Кои храни да включим в менюто си за дълголетие и щастие

Изследователи от Университета в Инсбрук и Университета в Грац, са публикували проучване, според което спермидинът се свързва с по-голяма продължителност на живота. Проучването е проведено с 829 участници на възраст от 45 до 84 години.

Установено е, че тези, които са приемали повече спермидин чрез диетата си - повече от 80 µmol на ден, са имали по-нисък риск от летален изход през периода на наблюдение от 20 години по време на проучването, отколкото участниците, които са приемали по-малко спермидин - по-малко от 60 µmol на ден.

Според авторите участниците, които са приемали повече спермидин, имат с до 5 години по-голяма продължителност на живота. Изследването е публикувано в American Journal of Clinical Nutrition.

Нивата на спермидин намаляват при стареене

Човешкото тяло произвежда спермидин, но с всяка изминала година този синтез става все по-малко ефективен. Консумацията на храни, богати на спермдимин, е един от начините да си набавим това вещество.

Изследователите от Инсбрук посочват, че пълнозърнестите продукти, грахът, ябълките, марулята, ядките и картофите се считат за особено богати на спермидин храни.

Консумацията на две порции пълнозърнест хляб, две порции маруля и ябълки всеки ден е достатъчно, за да приемаме достатъчно спермидин, според доклада на Медицинския университет в Инсбрук.

Средният дневен прием на спермидин варира между 7 и 25 mg.

Най-големи количества се приемат при средиземноморска диета, богата на плодове, зеленчуци, ядки, бобови растения, риба и зехтин.

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК