Безобидно затлъстяване при децата може да доведе до редица заболявания

При подрастващите с наднормено тегло често се наблюдава метаболитен синдром

01.03.2023 | 23:25 Редактор: Вяра Димова
Безобидно затлъстяване при децата може да доведе до редица заболявания

Затлъстяването в детска възраст има влияние както в психологически, така и в здравен аспект. То може да доведе до сериозни усложнения и заболявания, каквито са диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания, бронхиална астма, сънна апнея, хипертония, мастен черен дроб, гастроезофагеален рефлукс и други.

При децата със затлъстяване често се наблюдава метаболитен синдром. Това е съвкупност от прояви - хипертония, нарушен глюкозен толеранс, дислипидемия и повишено натрупване на висцерални мазнини. Тези фактори значително увеличават сърдечносъдовия риск. Инсулиновата ризистентност, високите нива на инсулин и оксидативния стрес също увеличават риска от развитие на метаболитен синдром.

Натрупването на холестерол и последващите атеросклеротични изменения на кръвоносните съдове за характерни при затлъстяване в детска възраст. Наблюдават се високи стойности на триглицеридите и свободните мастни киселини, както и ниски нива на "добър" HDL холестерол и повишени нива на “лош” LDL холестерол.

Затлъстяването при децата е свързано с четири пъти по-висок риск от развитие на нарушен глюкозен толеранс и диабет тип 2. Често това състояние се свързва с развитие на акантозис нигриканс - повишено отлагане на пигменти и удебеляване на кожата в областта на сгъвките.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay