Наднормено тегло, стрес, пестициди или Ковид-19: Защо децата влизат все по-рано в пубертета?

При все повече момичета пубертетът настъпва още на 7-8-годишна възраст

04.01.2023 | 20:46 Редактор: Ирена Бакърджиева
Наднормено тегло, стрес, пестициди или Ковид-19: Защо децата влизат все по-рано в пубертета?

Малко преди началото на пандемията ендокринолози по цял свят започват да забелязват нещо странно - при все повече момичета пубертетът настъпва рано - още на 7-8-годишна възраст или дори още по-рано.

Средната възраст за начало на пубертета при момичетата е между 8 и 13 години. Ако телата им започнат развитието си преди тази възраст, лекарите го възприемат за преждевременен пубертет. Преди пандемията това състояние се е наблюдавало само сред 5 до 10 хиляди деца в целия свят.

Откакто започна пандемията от Ковид-19, случаите изглежда се увеличават навсякъде. В клиника по ендокринология в Италия броят на пациенти с предполагаем преждевременен пубертет за една година се е увеличил със 108%. Подобен е случаят и в редица други държави.

Лекарите от десетилетия знаят, че от началото на XX век пубертетът при момичетата настъпва все по-рано. Менструацията например в средата на XIX век е започвала на около 16-годишна възраст, докато през 1980-те години тя е паднала до около 13 години.

Все по-рано започват да се образуват и тъканите на гърдите при момичетата. Според изследване, направено в Дания през 2009 г., между 1991 и 2006 година възрастта, на която започва този процес, е намаляла с една година. Според авторите на изследването това е ясен знак, че пубертетът започва по-рано и продължава по-дълго.

Преди пандемията изследователите се обединяват около три основни причини за този процес - наднормено тегло, стрес и пестициди. Ръстът на тези случаи след началото на пандемията е свързан с повечето стрес, твърдят лекари, а не се дължи на преболедуване от Ковид или на ваксинациите.

Много проучвания доказват, че децата с наднормено тегло по-често влизат в преждевременен пубертет. Изследване от Китай сочи, че близо 40% от момчетата и 30% от момичетата с наднормено тегло са влезли по-рано в пубертета. Не всички деца, които преждевременно влизат в пубертет, са с наднормено тегло. Изследването показва още, че има и други фактори - например прекомерното използване на електронни устройства, което има негативен ефект върху съня на децата, както и психологически фактори като стреса, причинен от локдаун режимите, или боледували от Ковид членове на семейството. 

Друго изследване, публикувано от "BMC Pediatrics”, пък показва, че момичетата, които не са живели с двамата си родители в невръстна възраст, е по-вероятно да влязат преждевременно в пубертета. "Необичайно ранното проявяване на пубертета обикновено е свързано със стресиращи случки от живота", казва Джейн Мендъл, професор по психология в Университета Корнел в САЩ. "Не се сещам за нищо по-стресиращо от пандемията, особено в първите дни на локдаун режимите", добавя той.

В Съединените щати редица изследвания демонстрират и връзка между преждевременния пубертет и депресивни състояния в децата - и момчета, и момичета. По-сериозните депресивни състояния обаче е по-вероятно да бъдат пренесени и в живота като възрастен при момичетата, казва професорът от Илинойския университет Карън Рудолф. Изследователката е категорична, че не всяко момиче, което преминава през ранен пубертет, има и депресивни състояния. "Със сигурност не е определящо", казва тя.

Стресът тук отново играе ключова роля. По-голям шанс да развият депресия по време на ранния пубертет имат деца, които живеят в стресова среда в семейството или в социалния си кръг. По-вероятно е това да се случи или когато някой от родителите страда от депресия, или пък когато семейството не знае как да се справи с депресивните състояния, пише DW.

Повечето изследвания на психологическото отражение на преждевременния пубертет са извършвани основно с бели деца от западни индустриални държави. Проучванията от САЩ и Европа показват, че момичетата от малцинствени групи е по-вероятно да влязат по-рано в пубертета.

Недостатъчно изследвана е обаче връзката между депресията и преждевременния пубертет при деца, които не са израснали в индустриални западни общества. "Разполагаме с някакви изследвания, но не с толкова, колкото би ми се искало. Например за това как расата, етносът и социалната класа участват в процеса на съзряване", казва Джейн Мендъл.

Снимка: Pixabay