България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Тайната на осиновяването засяга близо 2 млн. души, предотвратяват кръвосмешения

"Промените са породени от обиколките на депутата Христо Петров", каза Искрен Арабаджиев

30.06.2023 | 09:00 Редактор: Юлиан Христов

Близо 2 млн. души - осиновени лица, техните семейства и обкръжението им, ще бъдат засегнати от промените в Семейния кодекс, които внесоха депутатите от ПП-ДБ. Това стана ясно от думите на депутата от "Продължаваме промяната" Искрен Арабаджиев в студиото на "България сутрин". Промените касаят облекчаване на процедурата по сваляне на тайната по осиновяването.

Той каза, че промените са породени от обиколките на депутата Христо Петров в специализираните заведения за деца в страната.

По думите му в момента има процедура по съдебен ред, която позволява разкриването тайната на осиновяването, но тя е много тромава и тежка: "Премахва се едно изискване, което съществува сега в закона, и то е разкриването на да става "при важни обстоятелства".

"Важно, е защото може да има генетични заболявания, а и да се избегне кръвосмешение. Има случаи, когато са били заедно брат и сестра, които живеят на една улица", поясни депутатът.

Арабаджиев допълни, че се вкарва и допълнителен текст, според който институциите се задължават да предоставят пълната информация, след като съдът е разпоредил падането на тайната. Към момента институциите избягват да предоставят информацията в пълен обем.

"Предвидено е след разкриване на тайната да може осиновените да получат една подкрепа и посреднически услуги, които да свържат биологичните родители, може те да не искат тази среща и да предпочетат да бъде поставен правният статус, но не и среща", обясни той.

Предлага се изготвянето на единна информационна система, която да обединява данните за осиновените лица от регионалните подразделения на Агенцията за социално подпомагане. Така ще бъде дадена възможност да се намери най-подходящото семейство.

Новост в Семейния кодекс е и поставянето на изискване, когато биологичните родители по някакъв начин умишлено бавят процедурата, децата да бъдат вписани в регистъра и да им бъде потърсено ново семейство.

Внасят се и промени по отношение на т.нар. "разсиновяване". То остава като възможност, но силно се ограничава в специфични случаи, допълни депутатът от "Продължаваме промяната".

"Това е една травма, когато децата са оставени без грижи - осиновяват ги и след това се отказват от тях, което е допълнителна травма“, обясни народният представител.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Тези от по са изроди
преди 9 месеца
Това не е най-належяшият проблем на България! Това цели още повече объркване, да става все по-трудно да се осинови дете. Тези, които си оставят двцата-те го правят. Това е. И повече не се интересуват. Защо трябва да се гледа глупавия западен модел?!?!!?? По-добре тези от пп да се опитат да мислят за възстановяване на икономиката ни! Да тръгне отново Белене реактора, която мръсницата Хилари ей така затвори. И защо ние го направихме?!?! Защото сме под робство, отново, което е в наша вреда. Сигнализирай за неуместен коментар