Да се нареди липсващото парче пъзел в живота - ще отпадне ли тайната на осиновяването?

Основно човешко право е да се знае биологичният произход, каза адвокат по международно право

29.06.2023 | 19:02 Редактор: Вяра Димова

Да отпадне тайната на осиновяването – това предвижда законопроект на първите две коалиции в парламента, който беше внесен в деловодството вчера. Това означава, че всяко осиновено лице, ако желае, може да получи информация за биологичните си родители.

Милена вече е майка, когато разбира че е осиновена. И оттогава иска да се запознае с биологичните си родители, за да намери липсващото парче от пъзела на живота си. "Искам да знам кои са, това е все едно нямам основата. Всеки човек има право да знае откъде произхожда", споделя тя.

Процесът обаче към момента е много бавен. "Задавам въпроси към баща ми и единственият отговор е: "има тайна и аз не знам нищо", каза още Милена.

Признава, че винаги е усещала, че е осиновена и има право да знае каква е истината. 

"Липсваха снимки от болници. Първата снимка, която имам е на 6-месечна възраст, моите родители ми казваха, че е нямало телефони, фотоапарати", разказа тя.

Според адвоката по международно семейно право Йорданка Бекирска основно човешко право е да се знае биологичният произход. Засега осиновените търсят произхода си по всевъзможни начини, които не са легални, защото законът е такъв. Необходими са важни обстоятелства като здравословни проблеми, за да уважи съдът искането да се даде информация на осиновените за произхода им. 

"Ако това се случи, това определение - важни обстоятелства като изискване за допустимост за разкриване на тайната, ще е премахнато. И се позволява, ако това бъде одобрено, осиновеният и негови сродници да търсят тази информация", обясни адвокат Йорданка Бекирска.

Катя е една от тях. Преди три години тя случайно разбира, че е осиновена и година се бори, за да намери коя е биологичната ѝ майка, защото само иска да е наясно с корените си. 

"В началото беше в интернет група, аз се съмнявах че съм осиновена, във Facebook група ми помогна, казаха ми стъпките, по които да мина и ме насочиха към адвокат", коментира Катя.

Но не се отказва, вторият път вече е успешен. "На късмет е цялата работа, всичко зависи от тези, които са в съда", каза още тя.

Сега Катя не знае кой е биологичният ѝ баща. А Милена се надява законът да се промени, за да има възможност да сглоби всички части от живота си. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.