Всеки да знае кои са биологичните му родители. ГЕРБ: Да падне тайната на осиновяването

Поправките предвиждат още да отпадане на възможността за разсиновяване

28.06.2023 | 15:02 Редактор: Михаела Кирилова
Всеки да знае кои са биологичните му родители. ГЕРБ: Да падне тайната на осиновяването

С промени в Семейния кодекс ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще улеснят процедурата за осиновяване.

Промените се отнасят до националната система за осиновяване, като предложенията целят да се подобри начина, по който тя работи.

"Прави впечатление, че в последните години почти два пъти е паднал броят на осиновяванията. Има редица оплаквания, че процедурата е дълга, тежка и няма достатъчно информация", обясни Деница Сачева от ГЕРБ, която е един от авторите на поправките.

С измененията се предлага много по-бърз процес по осиновяване на деца, с въвеждане на механизъм за проследяване на всеки детайл от процедурата.

Предложенията за промени предвиждат оптимизация на тази процедура чрез създаване на национална информационна система.

"Тя трябва да дава възможност както за електронно кандидатстване, така и всички, които са кандидатствали, да могат да проследят какво се случва с техните документи, да може да се прави първичен електронен подбор, така че да бъдат осигурени най-добрите възможностите за детето и да има възможност за проследимост за всичко, което се случва в съветите за осиновяване", подчерта Сачева, цитирана от dnes.bg.

Поправките предвиждат още да отпадане на възможността за разсиновяване.

"Въпреки че тези случаи са много малко, предлагаме да отпаднат всички възможности за разсионовяване, така че децата да не преживяват травми от един подобен акт. Родителството е нещо много отговорно", поясни тя.

Друго предложение е да отпадне тайната на осиновяване.

"За нас е важно детето да има право да разбере своя произход. Предвижда се невъзможност да се откаже да бъде намерен произходът", посочи Сачева.

По думите й почти 2 милиона души в България са засегнати от осиновяване, макар и не пряко, а като разширени семейства, родни или близки.

Снимка: БГНЕС