Денков: С Мария Габриел работим добре, но от ГЕРБ я подлагат на сериозен натиск

В МС си вършим работата, противоречия са свързани с приемането на законите в НС, каза премиерът

27.06.2023 | 13:45 Редактор: Елеонора Танева

Упорито и търпеливо - така министър-председателят Николай Денков обясни как работи, за да се стигне до обещаната ротация на премиерите в кабинета.

Готовността на кабинета да работи в съгласие и без да нарушава принципа за равнопоставеност между двете партии, Денков онагледи с конкретни примери. Обяви, че е можел още днес да назначи областните управители, но не го направил, за да се търси консенсус.  

"Сменихме около половината министри в резултат на дискусии с тях. Гледам вчера едно събитие на министър, но там гостите бяха само депутати от ГЕРБ. Така че, нека малко да пооберат техния изказ какво е правителството, защото това, което казват, не е вярно", даде пример акад. Денков.

Той уточни, че работи упорито да се стигне до ротация на премиерите.

"Да видим, когато се смени премиерът и химикалката е в неговата ръка, дали и той ще има възможност да е така търпелив, както съм аз в момента, за да търсим консенсуси. С г-жа Мария Габриел работим много добре, спокойно, обсъждаме всичко, но и тя е подложена на много сериозен натиск от средите на ГЕРБ", категоричен беше министър-председателят. 

Акад. Денков вярва, че до намиране на удобния компромис ще се стигне след лидерската среща. Тя, обаче, още не е насрочена. Министър-председателят припомни на партньорите от ГЕРБ, че писането на коалиционно споразумение може да отнеме и месеци.

"Това е преди всичко усилие на парламентарните сили, защото ние в Министерския съвет си вършим работата по всички задачи, които са поставени, докато основните противоречия в момента са свързани с приемането на законите в Народното събрание. Така че усилието да се намери форма, която да стабилизира как се вземат решения в НС, е преди всичко на парламентарните групи", каза още премиерът.

Предстои и лидерска среща.

Премиерът коментари и писмото на Радев до евроинституциите за РСМ.

"Има опити да се минимизира значението на някои от документите, които са подписани, примерно двустранни договор между България и РСМ. Ще спазваме този протокол на преговорите, който е заложен с Френското предложение. Това ще следваме и смятам, че това е единственият позитивен подход в случая", заяви позицията си акад. Денков.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)