Акад. Денков е оптимист за преговорите с ГЕРБ-СДС, но оставката му е в джоба

Кадровите решения не се взимат само от ПП-ДБ, категоричен е премиерът

26.06.2023 | 13:31 Редактор: Елеонора Танева

Министър-председателят Николай Денков е категоричен - ГЕРБ-СДС и Продължаваме промяната-Демократична България ще намерят начин да изгладят противоречията. Премиерът заяви, че кабинетът ще опита да спре взимането на решения чрез лобизъм и увери, че ако процесите в страната не вървят, ще си подаде оставката.

Според Денков лобизмът и назначаването на близки са част от болестите в държавата. А стремежът да бъдат излекувани бил основният мотив "Продължаваме промяната" и ГЕРБ да създадат общо управление. А министрите в кабинета пък, работели с кауза. 

"Оптимист съм, че двете парламентарни групи ще намерят начин да направят механизъм", заяви акад. Денков.

Въпреки сътресенията през последните дни, той прогнозира, че лидерите ще се разберат,  но ако процесите и планираните реформи спрат, той и повечето министри са готови да напуснат управлението.

"Няма нужда да ме призовава моята партия да си дам оставката. Аз от самото начало съм казал, че ако процесите не вървят, аз ще си подам оставката, както и голяма част от министрите", категоричен беше Денков. 

Премиерът индиректно нарече лъжа твърденията на ГЕРБ, че кадровите решения се взимали само от ПП-ДБ. 

"И при подбора на министрите, и при подбора на зам.-министрите, и при подготвянето на управленската рамка, ГЕРБ участваха на най-високо ниво. А съм се срещал лично, идвали са в МС. Всички назначени министри и зам.-министри са на базата на проведени разговори и консенсус. Така че твърдението, че няма техни зам.-министри, е меко казано преувеличено", коментира премиерът. 

След извънредното събрание на службите в събота, той отново увери, че разузнаването работи, но определени партии разпространяват дезинформация, за да плашат обществото. 

"Например такава политическа сила е "Възраждане", която съвсем открито отправя призиви срещу демократичната система в България, които минват границата", добави акад. Денков.

А следващата седмица ще бъде представена управленската програма изготвена от ПП-ДБ и ГЕРБ, която ще покаже плановете на кабинета и законодателната власт за следващите месеци. 

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.