"Екзакта": ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не печелят електорални бонуси от създаването на кабинет

Мобилизирани остават електоратите на ДПС, БСП и на "Възраждане"

26.06.2023 | 11:16 Редактор: Елеонора Танева

61% от пълнолетните българи одобряват факта на сформиране на редовно правителство у нас. Този процент дава представа за степента на обществените очаквания към работата на един редовен кабинет. Това показва изследването на "Екзакта Рисърч Груп", което е национално представително и е проведено в периода от 12 до 20 юни. По домовете им са интервюирани 1040 пълнолетни българи в 71 населени места на страната.

По-често одобряват сформирането на редовен кабинет жени, хора на възраст под 60 години и жители на населените места извън столицата. 87% от избирателите на ГЕРБ-СДС и 94% от тези на ПП-ДБ имат положително отношение към сформирането на редовен кабинет. На другия полюс - силно скептични са симпатизантите на БСП и на "Възраждане".

Съвсем различни са обществените преценки за принципа, около който се сформира настоящото редовно правителство. 35% от българите одобряват ротационния принцип на управление, но по-голямата част - 65% не го одобряват. 59% от избирателите на ГЕРБ-СДС и 69% от тези на ПП-ДБ подкрепят ротационния принцип.

Изводът е, че Българите категорично приветстват сформирането на редовен кабинет, но имат сериозни резерви както към ротационния принцип на управление на страната, така и към партньорството между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Стартовите нагласи към двете водещи лица на управлението – Николай Денков и Мария Габриел са одобрение от порядъка на по 27%. Мария Габриел е одобрявана от 76% от избирателите на ГЕРБ и от близо 40% от избирателите на ПП-ДБ.

Премиерът Н. Денков е одобряван от 85% от избирателите на ПП-ДБ и от близо 30% от тези на ГЕРБ-СДС. Над средното одобрение към Министър-председателя регистрираме сред висшисти, сред столичани и сред хора на възраст между 40 и 60 години.

Засега ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не добавят електорални бонуси от формулата на управление, която възприеха. Мобилизирани остават електоратите на ДПС, на БСП и на "Възраждане".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)