Седемте условия на ПП-ДБ и бъдещето пред все по-крехкото мнозинство

ГЕРБ обвини ПП-ДБ, че опитват да узурпират цялата власт

23.06.2023 | 18:42 Редактор: Искра Ангелова

Страстите в Народното събрание се нагорещиха до степен, в която вече открито се заговори за разпад на крехкото мнозинство. "Продължаваме промяната" поставиха ултиматум на ГЕРБ - или изпълняват седем условия, или хората на Петков ще поискат оставка на кабинета.

Сред най-важните приоритети, които ПП-ДБ предлагат да бъдат приети от техните управляващи партньори, са промени в антикорупционната комисия, както и съдебната реформа.

"При неизпълнение на тези 7 гаранции, ние ще поискаме оставката на правителството", заяви Кирил Петков.

По-рано през деня От "Продължаваме промяната - Демократична България" отказаха да влязат в пленарната зала, въпреки че течеше първо изслушване на техния премиер. А причина за разрива в отношенията днес се оказаха поредните назначения от коя партия да бъдат шефовете на Сметната палата, БНБ и НЗОК.

"Три регулатора бяха вкарани в комисия. Тук нарушение на нашата първоначална договорка, че всички регулатори ще бъдат обсъждани, тази договорка беше нарушена във вчерашния ден", допълни Петков.

Борисов не беше съгласен. На свой ред от ГЕРБ ги обвиниха, че опитват да узурпират цялата власт.

"Вчера се запознах с Лена Бориславова и истинските намерения - да управляват държавата еднолично както парламента, както законодателната власт, така и регулаторните органи", коментира лидерът на ГЕРБ.

И затова категорично заяви: "Моето предложение е Димитър Радев, който беше номиниран от ГЕРБ, да остане управител на БНБ, защото с него влязохме в чакалнята на Еврозоната, в Европейския банков съюз. Няма да подкрепим никакво друго предложение".

Заради зачестилите раздори между управляващите, Борисов прогнозира: "Нали никой не се съмнява, че ротация няма да има."

Николай Денков пък уточни, че всички назначения се съгласуват с Мария Габриел, която пък от своя страна ги обсъжда с ГЕРБ.

А в събота във Велико Търново ще има събрание на ГЕРБ, което ще е подготовка за местните избори, на което ще бъде обсъден и ултиматумът на ПП-ДБ.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR