България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Животът в Киев от първо лице: Нормален през деня, вечер руснаците правят "концерти"

Жени и деца, избягали от тежките сражения, вече се завръщат в родината си, заяви доц. Даниел Бенатов

17.05.2023 | 08:09 Редактор: Вяра Димова

Поредна тежка нощ и въздушна тревога в Украйна. Свалени са свръхзвукови ракети "Кинжал", съобщава отбраната на Киев. По неофициална информация масираните руски удари са повредили ПВО система Patriot, която беше предоставена от САЩ на Киев. Тежки военни действие се водят край Бахмут и Николаев.

"Предишната нощ беше тежка. Бях свидетел на противовъздушна отбрана. Изглеждаше фантастично", каза кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Киев доц. Даниел Бенатов в ефира на "България сутрин".

Според официалните съобщения атаката е била една от най-големите досега, изтъкна доц. Бенатов. "За щастие, няма наранени хора, само повредени коли", допълни той. 

По отношение на ремонта на Patriot в Украйна, доц. Бенатов посочи, че все още нямат официална информация.

"Отбраната на Киев е много добра, не само заради Patriot, но и заради малките мобилни групи, които патрулират в Киев. Добре се справят с дронове. В другите градове ситуацията е по-тежка. Руснаците атакуват Николаев. Ситуацията е доста тежка", съобщи кореспондентът ни.

По думите му хората в Украйна свикват с тежките ситуации и в големите градове животът е нормален, като даде пример с Киев, където комендантският час вече е съкратен.

"През деня хората живеят нормално. Вече четири месеца няма проблем с тока, с интернета, всички заведения са отворени. През нощта руснаците правят "концерти". Това е тежко, защото цял ден работиш, а след това пристигаш вкъщи и очакваш изненади", сподели доц. Бенатов.

Според експерти ракетният удар вчера е струвал около 150 млн. долара, каза още журналистът, който сравни сумата с 20 нови селски училища, които руснаците могат да направят в своята държава.

"Хората очакват настъпление. Държавата се подготвя. Не са възможни преговори. Жени и деца вече се връщат в Украйна", обяви още доц. Бенатов.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 11 месеца
Бенатова,Бенатов_изпили си хаповете Сигнализирай за неуместен коментар