Ден 447 от войната: Летят ракети, обещания за военна помощ, обвинения за подкуп от $3 млн.

Продължават тежките боеве в района на Бахмут

16.05.2023 | 14:19 Редактор: Елеонора Танева

Украинската столица Киев беше подложена на един от най-масовите обстрели с ракети и дронове от началото на войната. Ранени са най-малко трима души. Моментът съвпада с връщането на президента Володимир Зеленски от европейската му обиколка.

Руски дронове и балистични ракети атакуваха Киев рано сутринта. Атаката е осмата срещу столицата от началото на месеца. Тя е включвала дронове, крилати ракети и вероятно балистични ракети, изстреляни "едновременно от различни посоки". Най-големи щети е претърпял оживеният киевски квартал "Соломянски", в който се намира международното летище, като в нежилищна сграда е избухнал пожар. 

Украйна съобщи, че 18 ракети са били свалени - кадри в социалните мрежи показват противовъздушна отбрана, която унищожава ракетите над града.

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че трима души са били ранени в "Соломянски", а отломки от ракети са паднали върху предградието "Оболонск". Видео в социалната мрежа показа киевските квартали, които са без ток. 

Поредната атака срещу Киев съвпада с връщането на президента Володимир Зеленски от европейската му обиколка и заявеното попълване на военния му арсенал. Зеленски посети Италия, Германия, Франция и Великобритания, задълбочавайки военното споразумение между Запада и Украйна.

Зеленски написа, че се "връща у дома с нови отбранителни пакети". 

"Бяха три дълги дни. Връщаме се у дома с нови отбранителни пакети. Повече нови и мощни оръжия за фронтовата линия, повече защита за нашите хора от руския терор, повече политическа подкрепа. Имаме повече подкрепа за присъединяването ни към ЕС, повече разбиране, че присъединяването на Украйна към НАТО е неизбежно."

Все още обаче Зеленски не успява да получи обещание за желаните изтребители. Продължават и тежките боеве в района на Бахмут.

Междувременно председателят на Върховния съд на Украйна - Всеволод Князев е уличен във вземане на подкуп в размер на близо 3 милиона долара. По този повод днес ще се състои извънредно заседание на Пленума на Върховния съд, съобщиха от най-висшата съдебна инстанция в Украйна. Според публикации в украинските медии подкупът е бил даден от поддръжници на милиардера Костянтин Жеваго, който беше арестуван през декември във Франция по искане на Киев във връзка с обвинения в присвояване на средства. Украинските служби разследват 18 съдии от Върховния съд, които са постановили  решение в полза на бизнес интересите на Жеваго.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС