Русия свалила ракета "Storm Shadow", атака с граната рани министър на Луганск

Украйна опитала да нанесе удари по промишлени обекти в града

15.05.2023 | 19:48 Редактор: Петя Кръстева
Русия свалила ракета

Руското министерство на отбраната за първи път заяви, че е свалило британска ракета с голям обсег "Storm Shadow", предаде Ройтерс.

Великобритания обяви миналата седмица, че ще предостави такива ракети на Украйна.

В ежедневната си сводка за конфликта в Украйна руснаците съобщиха, че са свалили и ракети американско производство с по-малък обсег за установка HIMARS и ракети HARM. Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да потвърди достоверността на тази информация от независими източници.

Великобритания беше първата страна, която предостави на Киев крилати ракети с голям обсег, които ще позволят на украинските сили да поразяват руски войски и снабдителни центрове зад фронтовите линии, докато тече подготовката за голяма контраофанзива.

Москва съобщи вчера, че Украйна е използвала ракетите, за да нанесе удари по промишлени обекти в контролирания от Русия град Луганск в Източна Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изтъкна, че Русия се отнася "изключително негативно" към британското решение да предостави ракетите. 

"Великобритания твърди, че е начело сред страните, които продължават да заливат с оръжия Украйна", заяви той пред репортери.

Междувременно високопоставен представител на поставените от Русия власти на територията на украинската Луганска област е бил ранен при експлозия в града, предаде Франс прес, като се позова на местните власти. При експлозията са пострадали още шестима души. 

"Седем души бяха ранени при експлозия в центъра на Луганск", заяви в Telegram ръководителят на т.нар. "Луганска народна република" Леонид Пасечник.

"Четирима души са в тежко състояние - сред тях са младеж на 17 години и временно изпълняващият длъжността министър на вътрешните работи Игор Корнет", поясни Пасечник, цитиран от БТА.

Според руската новинарска агенция РИА Новости мястото на експлозията е фризьорски салон в центъра на Луганск.

Очевидци заявиха пред ТАСС, че става дума за взривяване на граната.

Снимка: БГНЕС