Зеленски пред Съвета на Европа: Показваме на Русия какво означава силата на свободния свят

Шолц и Макрон искат регистър на военните щети в Украйна

17.05.2023 | 07:30 Редактор: Вяра Димова
Зеленски пред Съвета на Европа: Показваме на Русия какво означава силата на свободния свят

След подновяването на тежкия ракетен обстрел по Киев, украинският президент Володимир Зеленски благодари на своите поддръжници и подчерта силата на европейското сближаване на срещата на Съвета на Европа в Рейкявик, предаде ДПА.

"Русия се опитва много усилено да подобри способността си да убива. Ние се опитваме много усилено да подобрим защитата на нашия народ. Ние показваме какво означават нашите 100% и какво означава силата на свободния свят", заяви той на заседанието на Съвета на Европа пред лидерите, събрали се за срещата на върха в Рейкявик.

Съветът на Европа е основан през 1949 г. като пазител на демокрацията, правата на човека и върховенството на закона в Европа и е независим от ЕС. Русия беше изключена от групата след пълномащабната инвазия на Кремъл в Украйна през февруари 2022 г. Беларус, близък съюзник на Русия, е представен на срещата на върха само като наблюдател. 

Германският канцлер Олаф Шолц призова за създаване на международен регистър на военните щети в Украйна. Той заяви, че е много важно "да изградим регистър на щетите, който сега ще ни позволи колективно да регистрираме щетите, причинени от руската агресивна война в Украйна".

"Това ще създаде основа за възстановяването на Украйна", каза Шолц. Регистърът е предпоставка за работа с общи данни и може да осигури основа за разговори на международно равнище. 

"В това отношение е от изключителна важност за бъдещето на Украйна", подчерта Шолц.

Френският президент Еманюел Макрон подкрепи идеята за регистър на военните щети в Украйна. "Призовавам всички държави да се присъединят към него и да допринесат активно за изработването му", обяви той.

Снимка: БГНЕС