Зеленски получи наградата "Карл Велики", Шолц обеща на Украйна подкрепа по пътя към ЕС

"Агресивната война на Русия сближи Европейския съюз", каза германският канцлер

14.05.2023 | 20:55 Редактор: Искра Ангелова
Зеленски получи наградата

Церемонията по връчването на наградата "Карл Велики" на украинския президент Володимир Зеленски в германския град Аахен, започна с около час закъснение, предаде ДПА.

След множество догадки дали украинският президент ще присъства лично на събитието, Зеленски влезе в средновековната зала на кметството в следобедните часове заедно с германския канцлер Олаф Шолц, като получи бурни овации от чакащите гости.

В речта си в Аахен при връчването на престижната награда "Карл Велики" канцлерът Олаф Шолц обеща "пълната подкрепа" на Германия за пътя на Украйна към членство в Европейския съюз, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Киев настоява пред своите съюзници за помощ, за да стане член на ЕС и на военния алианс НАТО: "Володимир Зеленски, имате пълната ни подкрепа по пътя ви към Европейския съюз", каза Шолц, обръщайки се към украинския президент.

"Украйна "е част от европейското семейство", подчерта пред Зеленски канцлерът, цитиран от AFP. "В цяла Европа войната ни накара да осъзнаем едно нещо: Украйна е част от нашето европейско семейство", заяви Шолц.

"Агресивната война на Русия сближи Европейския съюз и Украйна повече от всякога", допълни той.

Снимка: БГНЕС