България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нови предсрочни избори през лятото - носи ли това рискове?

Първите две политически партии имат мандат да не допускат другия до властта, смятат Стоил Моллов и Калин Славов

05.05.2023 | 09:10 Редактор: Юлиан Христов

Предсрочни парламентарни избори се възможни. Около това мнение се обединиха в студиото на предаването "България сутрин" конституционалистът Стоил Моллов и Калин Славов от "Прозрачност без граници". Двамата обаче са на различно мнение дали това би довело до рискове. 

"България няма традиции на тежки коалиционни компромиси, въпреки че през много от мандатите правителствата са били коалиционни", коментира Моллов.

Той отбеляза, че двете първи политически сили в парламента се "опитват да си говорят".

"Това е начало на коалиционна култура – да седнеш с най-големия си политически враг. Лошото в случая е, че мандатът, който избирателите са дали на своите представители, не се простира до коалиция с основните политически противници. Сядайки на една маса и концепирайки едно общо мнение, депутатите биха могли да излязат от мандата, който избирателят им е дал. Тук ще бъде политическият майсторлък как това ще се случи, доколко ще се случи или няма да се случи", обясни Моллов.

По думите му на последните избори системните партии са били наказани - "Възраждане" са удвоили резултата си, а ИТН са се върнали в парламента.

Моллов припомни, че ако не се стигне до формиране на правителство, президентът ще трябва да разпусне Народното събрание и в двумесечен срок да насрочи нови избори. Според него, това че държавният глава бави връчването на мандатите е "разумно, с оглед на Конституцията, която дава възможност да се лавира със сроковете".

Според конституционалиста лидерските разговори може да доведат до резултат за състав на правителство.

"Лидерът на най-голямата партия не се отказа от мандата си – така се поема политическа отговорност. Лидерът на една от другите партии, която спечели предишните избори, не се появи в парламента. И от неговото име ще се появят други лица, те лидери ли са?", попита Моллов.

Според него избори през лятото носят риск. На противоположно мнение е Калин Славов.

"Не виждам да е рисковано да отидем на избори през лятото. Шансът да излязат същият брой избиратели не е малък", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Според Славов изборите често се насрочват, така че да не съвпадат с празници и почивки, но това не трябва да е основен аргумент за насрочването им. Той е на мнение, че преговорите за правителство преминават в "шеговито-ироничен тон, което не е добра основа за едно правителство, в което да има стабилно разбирателство".

"Стигнем ли до местни избори, коалициите в парламента обикновено се разпадат. Залогът между двете изравнени практически по тежест политически сили, са местните избори – нещо, което може да откъсне едната от другите. ГЕРБ имат добро представителство на местно ниво, което не може да се каже за ПП-ДБ. Но те пък имат възможност да съберат конформистки вот", заяви Славов.

Той смята, че мандатът, даден на двете основни партии в парламента от техните избиратели, е да не бъдат допуснати другите до властта.

"Няма го този позитивен момент, онази обща цел - по-добрият живот, който сте обещали на вашите избиратели и да опитате да го изпълните с политическите си противници, които обещават същото. Тук става въпрос за изначален антагонизъм, който ви е вкарал в парламента с тези резултати", обоснова се Славов.

Гледайте целия разговор във видеото.