Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

ИТН: По-мъдри сме, с ГЕРБ-СДС обсъдихме допирните точки, но не и за здравеопазване

"Има много неща, които не ни харесват в проектокабинета", каза проф. Андрей Чорбанов

04.05.2023 | 20:30 Редактор: Искра Ангелова

ГЕРБ-СДС проведе срещи с няколко партии днес, една от тях беше "Има такъв народ". Срещата продължи повече от час и половина.

"Преговорите бяха сериозни, обсъждахме допирните точки и различията в секторите, които бяха представени и от двете страни с експерти. Има доста допирни точки, най-вече по това как да изглежда бюджетът и какви цели трябва да си поставим. Ако искаме да бъдем в Еврозоната - ние трябва да имаме доста консервативен бюджет, а с огромните дефицити, които се залагат, това няма как да стане", каза зам.-председателят на "Има такъв народ" - проф. Андрей Чорбанов, в студиото на "Денят ON AIR".

Той е категоричен, че това не трябва да се случва за сметка на данъци и да не се натоварва допълнително населението.

"Надявам се да е за сметка на събираемостта и оптимизирането на много разходи, които в момента изтичат под някаква форма. Един такъв разход, който е огромен за нашия бюджет и който би покрил цели периметри от социални групи, са ваксините. Ние даваме огромни суми за купуването и унищожаването им. Това за тази година са около 200 млн. по моя сметка. Примерно, това ще покрие колосална част от бюджета за образование, наука", допълни проф. Чорбанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

От думите му става ясно, че съдебната реформа също е била сред обсъжданите теми.

"Имаме критики, но не са радикални. Най-вече това касае отношението ни към КПКОНПИ - как трябва да процедираме при създаването на тази нова структура, към разделянето нямаме претенции, а по-скоро с делегирането и правата на разследващите", подчерта народният представител.

Според него от ИТН са си взели поуките и самата партия вече е по-мъдра.

"Ние подготвяме много законопроекти, участваме много активно, не сме пасивни, натискащи копчето и подкрепящи просто политики, не сме и хора без коментари. Нашата идея е да се борим за всичко, което сме обещали на нашите избиратели", поясни проф. Чорбанов.

Темата за здравеопазването не е била сред обсъжданите: "Нямаше как, тя е обект на допълнителни разговори. Знаете, че ние открай време претендираме за изваждане на болниците от търговските дружества, защото това изкривява идеята на здравеопазването. Това задължава директорите на болниците да бъдат много повече мениджъри, отколкото да се занимават с болните."

Депутатът отсече, че с ГЕРБ-СДС не са говорили за кабинет и подкрепа за такъв.

"Това, което ние можем да гарантираме и заявихме още предизборно е, че ще подкрепяме всички политики, независимо кой е техният носител, ако те са полезни за държавата. Хората очакват от нас много повече отговорност, отколкото его. Има много неща, които не ни харесват в проектокабинета. Финансовият колапс в държавата се дължи в много голяма степен на политиката на личност, която беше предложена в кабинета", отбеляза проф. Андрей Чорбанов.

Гледайте целия разговор във видеото.