ГЕРБ-СДС дадоха последен шанс на ПП-ДБ. ИТН: Кирил искаше лична бухалка със съдебната реформа

За споделяне на отговорностите призова първата политическа сила

04.05.2023 | 18:49 Редактор: Вяра Димова

Остър сблъсък между първите две политически сили. След неуспеха в преговорите с коалицията на "Продължаваме промяната - Демократична България"  ГЕРБ-СДС проведоха срещи с останалите партии.

Отговорностите да се споделят - това бе основният призив на първата политическа сила към партиите. 

Правителство с широка парламентарна подкрепа или споделяне на отговорностите са основните варианти, които се очертаха. С ДПС първата политическа сила постигна съгласие по конкретни политики, но са се появиха различия относно начина, по който да бъдат постигнати. 

От БСП подходиха критично към срещите - според тях подходът за преговори на ГЕРБ изначално е грешен. Вместо да се говори за конкретна програма, социалистите поискаха да се определят национални приоритети, да се посочи ясен хоризонт на управление на евентуално правителство, както и какъв да е форматът му. 

След срещата между ГЕРБ и БСП, социалистите се въздържаха от коментар.  

Трети на масата седнаха от партията на Слави Трифонов. Оказа се, че споделят едно мнение с ДПС - за да се гласува Бюджет 2023 г. трябва първо да има съгласие за правителство. От "Има такъв народ" обещаха подкрепа за всяка една добра идея на ГЕРБ, но отчетоха различия по съдебната реформа и разделянето на КПКОНПИ на два органа. Именно за тези два приоритета от първата политическа сила си стиснаха ръцете с коалицията на "Промяната". 

"Ние бяхме коалиционни партньори с "Продължаваме промяната" и аз знам, че Кирил искаше лична бухалка, този закон е правен от тях в тази посока", каза Тошко Йорданов.

След днешните консултации с по-малките парламентарни групи стана ясно, че вариантът за кабинет с разбирателство между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" все пак не е изчерпан.  

"Ако от "Продължаваме промяната" препотвърдят, защото поискаха да обсъдим вече нашата управленска програма, то тогава можем, но все пак им даваме срок да помислят", коментира Десислава Атанасова.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)