ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ рязко се отдалечиха, ДПС не вижда шанс за кабинет с втория мандат

Продължават разговорите за търсене на подкрепа за редовен кабинет с първия мандат

04.05.2023 | 13:41 Редактор: Тодор Петров

Решаващ кръг от преговори за редовен кабинет. ГЕРБ-СДС започна преговори с ДПС, БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" преди връчването на първия мандат. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли варианта за коалиция с БСП, ДПС и "Има такъв народ". От формацията предлагат по-скоро експертен кабинет за следващите няколко месеца.

"Коалиция с БСП и ДПС няма да правим, ИТН бяха първите, които употребиха думата "чегъртане". Личностите в парламента, не партиите, личностите трябва да вземат решение дали ще се ходи на избори или не", заяви той. 

С публикация във Facebook съпредседателят на "Продължаваме промяната – Демократична България" Кирил Петков посочи 3 варианта за правителство. Вариант А: ГЕРБ могат да подкрепят това правителство и да контролират изпълнението на програмата му през парламента, и така да бъдат част от решението България да бъде една нормална европейска държава. 

"Ние предлагаме само личности – за 3 месеца, за 1 месец, за 6 месец, за да не може ПП-ДБ да се хванат и мокрият им сън да стане реалност: ГЕРБ с ДПС и БСП, за да ни биели на местните избори – няма да стане", настоя още Борисов. 

Според Кирил Петков втория вариант пред ГЕРБ е именно коалиция с ДПС, БСП и "Има такъв народ". Вариант Б: ГЕРБ могат да се върнат назад в годините на задкулисието, да потърсят подкрепа от ДПС, БСП и ИТН, знаейки много добре, че трябва да се съобразяват със студения резерв на г-н Доган, да работят в тясно сътрудничество с г-н Пеевски, да обсъждат евроатлантическите си политики с БСП, а може би и с "Възраждане". Това може да бъде наречено правителство на малцинството на ГЕРБ с ключовата подкрепа на ДПС и помощ от другите партии. 

Според Петков третият вариант е нови избори. Вариант В: Да предпочетат избори - реално обаче това пак ги води до план Б с ДПС, просто преговорите ще се водят по тениски заради по-горещото време, защото разпределеното на силите ще е фундаментално същото. Тук просто президентът ще е имал още 3 месеца да управлява. 

"На президента Радев му желая да е жив и здрав, той е последното спасение на българите в момента. Това го казвам на Христо Иванов, генерал Атанасов, а а на всички, които стоят отстрани, потриват ръчички, срамуват се от ПП и си мислят, че могат да вземат нещо в местната власт", посочи Борисов. 

"Аз сега, ако кажа, че Борисов говори твърде много, защото го е срам от ГЕРБ, ще отидете ли да го питате, това не е сериозно. Това, което правим, е абсолютно несериозно, защото тази страна трябва да има управление", коментира Христо Иванов.

След срещата на ГЕРБ с ДПС стана ясно, че са постигнали съгласие по въпроса за съдебната реформа, но имат разногласия по някои от мерките. Съгласили са се, че първата политическа сила носи отговорността за съставяне на кабинет. Йордан Цонев от ДПС заяви, че за тях е напълно невъзможно да бъде съставен кабинет с втория мандат.