България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Правителството невъзможно: Нямаме нужда от избори, но вървим към такива през лятото

Проф. Антоанета Христова и Лидия Даскалова посочиха защо ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ няма да управляват заедно

03.05.2023 | 09:23 Редактор: Тодор Петров

Коалицията ПП-ДБ представи своя проектокабинет "Денков". В него има добре познати лица, но и нови попълнения. Реакцията от ГЕРБ-СДС не закъсня - Бойко Борисов не одобри предложеният кабинет. 

"Почти не бих могла да отлича с нещо този кабинет. Хора, които са били зам.-министри и са били повече в позиция на изпълнител на определени задачи. Проф. Хинков е изключително добър професионалист, малко съм изненадана, че е вътре. Има двама-трима, които добре си знаят работатa и могат да бъдат наречени експерти. Демонстративно са включени политически лица, за да покажат, че това е политическото правителство на ПП и ДБ. Министър-председател, който не е добър управленец на процеси, които са свързани с обществото и политическото в България", коментира политическият психолог проф. Антоанета Христова пред Bulgaria ON AIR.

"Не разбрах и не получихме отговор от пресконференцията защо не виждаме хора от "Демократична България" в проектокабинета. Вероятно е политическо решение на ниво лидерска комуникация в коалицията. Вероятно е направен опит да се търси баланс между политическото и експертното. По-скоро този състав на кабинет ми лъха на политически такъв. Автоматично ме прави скептична, че ГЕРБ ще го приемат, въпреки че Борисов изключително много промени тона си спрямо "Продължаваме промяната". По-скоро ще вървим към нови избори, от които нямаме нужда", каза юристът и политолог Лидия Даскалова в "България сутрин".

Проф. Христова добави, че ГЕРБ-СДС силно подкрепя търсения ефект, че с ПП-ДБ могат да произведат правителство. По думите ѝ Борисов е мотивиран да има правителство по следните причини: намираме се в много сложна международна обстановка заради войната; има много сериозни финансово-икономически проблеми; като първа политическа сила е авторитетно да можеш да направиш правителство.

"Той доказва всеки ден, че не е изолираният. Изолираните са ПП-ДБ. Няма мотив в ПП-ДБ, на тях им трябва самостоятелно правителство, без контрол, в което да въведат своите приоритети. ПП-ДБ не може да си разреши да влезе в коалицията. Затова ми се струва, че няма да участва. ДБ са нещастни от ситуацията, започват да виждат негативни от събирането си. Биват завлечени в капана, в който се намира ПП", каза още проф. Христова.

Според Даскалова отдавна е минало времето, в което Борисов може да управлява сам. Отминало е и времето, в което трябва да има толкова разделителни линии между политическите сили.

"Обществото се дели за нашата външнополитическа ориентация. От другата страна е вътрешнополитическият въпрос - способни ли сме да се борим с проблеми, които години наред са наслоявани. Това, което не може да събере ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, са различията им спрямо това как да се борят заедно срещу корупцията и да осъществят съдебната реформа. Дори този състав да получи подкрепа, какво ще се случи, когато правителството започне да се занимава с големите въпроси? Самите политици не знаят", обясни тя.

Проф. Христова изтъкна, че Борисов ясно е очертал алгоритъма на действие и отдавна е осъзнал, че не може да има самостоятелно правителство. Тя е на мнение, че "въртележката" ще продължи по-бързо и не е логично да бъде забавена. 

"ПП-ДБ няма да направят правителство с участието на ГЕРБ-СДС. План Б са разговори с всички останали партии. Обществото вече всичко може да прости, червените линии за него са премахнати. Накрая Борисов ще извади състав на кабинет, той ще зависи от последващите разговори. Никой не иска да управлява в този период и не вижда как ще трябва да предприеме мерки, които може и да не са популярни в името на стягане на финансовата рамка. Такова правителство ще бъде държано на къса каишка и няма да просъществува дълго", заяви политическият психолог.

Даскалова е на мнение, че избирателите на ПП-ДБ не биха понесли добре прегръдка с ГЕРБ и това ще доведе до електорална загуба за тях. Тези две политически сили не могат да се съберат на принципна основа, отбеляза тя.

"Рисковете са отново да имаме ниска избирателна активност през лятото. Насърчавам да няма отчаяние и не е редно да се отказваме от един от най-мощните инструменти на демокрацията", заключи Даскалова.

"Юли месец всички ще са на море, отвращението става все по-голямо. Ще останат само твърдите, които търсят принципите, а те са малко. Вътрешната динамика в отношенията  между политическите сили ще продължава да бъде доста активна, но крайният резултат ще бъде негативен даже при следващи избори. В по-следващ етап, след Нова година, вече ще имаме правителство", завърши проф. Христова.

Гледайте целия разговор във видеото.