Тежка задача пред ПП-ДБ. Петков: Нямаме право да подменим вота на 620 000 души

Коалицията представи основните приоритети в управленската си програма

02.05.2023 | 18:42 Редактор: Вяра Димова

В списъка с номинациите на новата коалиция за министри преобладават кадри на "Продължаваме промяната". Предложената управленска програма е за 18 месеца. От коалицията заявиха, че ще търсят подкрепа от всички парламентарни групи за обявения си днес състав на кабинет, който ще предложат, ако получат втория мандат.

Влизането на България в Шенген и в Еврозоната, борбата с инфлацията, националния План за възстановяване и устойчивост, и промяна в подхода при подбора, и финансирането на регионални проекти. Това са основните приоритети в управленската програма на коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България".

"Задачата е изключително тежка. Не сме все още във втори мандат, който трябва да очакваме след изпълнението на първи или отказа, но поехме инициативата с ясното съзнание, че хората очакват решение. Правим всичко, което зависи от нас, за да се отпуши блокажът на политическата система и да се върне парламентарната република", заяви кандидатът за министър-председател Николай Денков.

Подкрепа ще се търси от всички политически сили в парламента за програмата, имената в проектокабинета не подлежат на преговори.

"Нямаме право да подменим вота на 620 000 граждани. Ние сме в рамките на нашето решение без подкрепа на първи мандат и без съвместен състав на втори мандат на МС", посочи Кирил Петков.

"Продължаваме промяната - Демократична България" представиха предложенията си още преди връчването на първия мандат, след като това поиска от тях лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на срещата им миналата седмица. Лидерите на коалицията не са предложени за министри и остават в парламента, за да осигуряват тила на кабинет на малцинството.

"Ние лидерите оставаме в НС, защото основната работа ще бъде там", коментира съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов.

Целта е правителство на малцинството с подкрепата на ГЕРБ и останалите партии.

"Ако говорим за антикорупционна политика - какво ще се случи с регулаторните органи е най-важното. На следващ етап ще разработим как да осигурим максимално доброто попълване на регулаторите", каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

"Такъв кабинет има шанса да постигне целите пред България", отбеляза Владислав Панев от ДБ.

Управленската програма е за период от 18 месеца, заради сложната политическа ситуация, обясниха от коалицията

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)