Проектокабинетът "Денков": Управленска програма за 18 месеца с 5 основни приоритета

От коалицията съобщават, че ще направят всичко възможно България да влезе в Шенген още тази година

02.05.2023 | 10:34 Редактор: Михаела Димитрова
Проектокабинетът

Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" е готова с управленската си програма, в случай на неуспех на първия мандат.

Като основни приоритети в управленската програма тя си поставя: Влизането на България в Шенген и Еврозоната, борбата с инфлацията, изпълнението на всички забавени условия и мерки по националния План за възстановяване и устойчивост и промяна в подхода при подбора и финансирането на регионални проекти със засилена прозрачност. 

От коалицията съобщават, че ако получат подкрепа, ще направят всичко възможно, за да може България да се присъедини към Шенгенското пространство още през тази година. Предвиждат се въвеждане на комплекс от антикорупционни мерки (вкл. на механизъм за разследване на главния прокурор), реформа в структурата на службите за сигурност и засилване на граничния контрол по външните граници заради усиления мигрантски натиск.

За да успеем да влезем в Еврозоната не по-късно от 1 януари 2025 г., ще се приемат бюджети за 2023 и 2024 г. с 3% годишен бюджетен дефицит и стабилни държавни разходи, без прекомерно теглене на държавен дълг. Ще се проведе и мащабна разяснителна кампания, която да отговори на съществуващите притеснения и да опровергае разпространената дезинформация, категорични са от коалицията.

"Продължаваме промяната – Демократична България" потвърждава ангажимента, поет в предизборната ѝ програма: да въведе реален контрол върху нелоялните търговски практики и изкуственото завишаване на цените за потребителите чрез активизиране на комисиите за защита на конкуренцията и за защита на потребителите – за борба срещу картела при горивата и необосновано високия скок в цените на основните хранителни стоки. Ще продължи политиката за прекратяване на енергийния монопол на външни доставчици на електроенергия и природен газ за България, която бе причина за неконкурентно високи цени на енергоизточниците у нас. Ще се осигури достъпност, прозрачност и предвидимост на цените на електроенергията и природния газ за потребителите и бизнеса.

Българското земеделие ще стане национален приоритет, ще се подкрепя производството на български храни чрез повече целеви субсидии за малки и средни производители. В същото време ще се засили контролът върху целесъобразното използване на субсидиите и срещу злоупотреби. Ще се работи също за скъсяване на веригите за доставка с цел намаляване на разходите за транспорт и съхранение и елиминиране на нуждата от посредници.

"Продължаваме промяната – Демократична България" си поставя за цел България да получи второто плащане по националния План за възстановяване и устойчивост и да започнат решителни стъпки за усвояване на следващите плащания. Както евентуален редовен кабинет на ПП-ДБ, така и парламентарната група на коалицията, ще положат всички усилия за приемане на забавените закони и останалите мерки, свързани с НПВУ.

Подборът и финансирането на регионални проекти ще се извършва по нов начин. Ще се създаде инструмент на стойност над 2 млрд. лева за общински проекти и ще се приеме предвидима и обективна методика за тяхната оценка. Преди да бъдат отпуснати с постановление на МС, проектите ще трябва да бъдат защитени пред ресорната комисия в парламента.

Така ще се гарантира максимална публичност и прозрачност при целесъобразното изразходване на финансовия ресурс за общините. Всеки потенциален бенефициент (община или друга институция) ще трябва публично да обоснове защо неговият проект заслужава да бъде финансиран и как това ще подобри живота на гражданите в съответното населено място, информират от коалицията.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


2
0 rate up comment rate down comment 0
Деси
преди 11 месеца
Хич им нямам вяра на тези и техната измислена програма, като знам, че ДБ са намесени в цялото нещо и лошо ми става. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
Стоянов
преди 11 месеца
Управленска програма без нито един управленец - жестоко! Сигнализирай за неуместен коментар