Новаков: Не знам как Борисов е способен на такъв жест към ПП-ДБ, след като го арестуваха незаконно

Според евродепутата днешната атака срещу главния прокурор едва ли ни доближава до Шенген

01.05.2023 | 20:24 Редактор: Михаела Димитрова

Искрено съжалявам, че едно българско семейство е минало през това и че две деца се преживели такова нещо. Надявам се семейството на главния прокурор бързо да се възстанови. Не ми се мисли следващата сесия на Европейския парламент какво ще има на дневния ред. Така коментира евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков в "Денят ON AIR" днешната атака срещу Иван Гешев.

По негови думи това би могло да нанесе "непоправим удар на имиджа на България", а страната ни ще трябва да се обяснява дълго какво се е случило.

"Със сигурност това не ни доближава до Шенген, ако такова нещо може да се случи, то налива вода в мелницата на всички, които критикуват България да влезе в Шенген. Говорим за институция, за главния прокурор, ако на него може да се случи нещо такова, какво може да се случи с всеки един българин, който пътува по пътищата?", попита Новаков.

"Не знам чии са пропуските, надявам се разследващите органи бързо да намерят извършителите, кой е пропуснал това да се случи, ако някой е знаел и е замълчал, това е петно за България, това е престъпление срещу държавността", коментира евродепутатът.

Според Андрей Новаков е крайно време в България да се сформира редовно правителство, което да се заеме с тежките проблеми на страната. "Първо, за да не се случват такива неща никога повече, второ, за да престанем да пропускаме ползи от ЕС, трето, за да се възползваме от всички възможности, които съюза ни дава", допълни той.

Евродепутатът каза също, че ГЕРБ има достатъчно доказани политици и експерти за съставянето на кабинет. "Надявам се на сговорчивост от страна на всички, които са там, тук говорим за съдбата на България", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

"Толкова компромиси бяха направени в името на това страната да излезе от тази криза, не знам как господин Борисов е способен да направи такъв жест на онези, които го арестуваха незаконно, потвърдено от съда, пред децата му и внуците му. На фона на това изборите за кметове след половин година са нищожно в сравнение с това какъв жест е направил този човек", коментира Новаков.

Запитан какви са загубите за страната ни от Плана за възстановяване, той отговори, че се радва, че вече може да се говори за предоговаряне. "Радвам се, че се работи в тази посока, до момента сме изпуснали половината от времето, в което трябваше да се усвояват европейски средства по Плана за възстановяване. Ако приемем, че имаме 12 млрд. по него, това означава, че около 3 млрд. евро са загубени.

Гледайте целия разговор във видеото.