Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Ако атентатът беше подготвен професионално, щеше да има жертви, МВР и ДАНС не са си свършили работата

Начинът на изпълнение изключва поръчката на атаката да идва от чужда служба, смята ген. Румен Ралчев

01.05.2023 | 20:00 Редактор: Петя Кръстева

Взрив избухна пред кортежа на главния прокурор Иван Гешев. За щастие, няма пострадали. Обвинител №1 и семейството му са на безопасно място, а към момента тече разследване по случая.

Количеството и начинът на поставяне на взривното устройство показват, че целта е еднозначна - да се стигне до смърт. Отделен въпрос е колко е квалифициран този, който я е поставил. Ако еквивалентът на тротила наистина е 3 кг, ефектът е много малък. Фактът, че устройството не е сработило по предназначение, разкрива, че има пропуски при подготовката на атаката. Всичко това е причината да няма човешки жертви. Това заяви ген. Румен Ралчев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му такъв тип атентат срещу действащ главен прокурор не е имало у нас до момента и се хвърля огромна сянка върху авторитета на България в Европа.

"Работата с криминалния контингент е занемарена. Някой е пропуснал информацията или някой е изчакал. И в двата случая не е постъпил правилно. Най-важното е, че главният прокурор е жив и здрав, а НСО излиза с чест от този атентат. МВР и ДАНС не са си свършили работата", подчерта той.

Според ген. Ралчев думата професионализъм трудно би могла да бъде използвана във връзка с подготовката на атентата. 

"Ако беше подготвена професионално, щеше да има жертви. Бомбата е сработила, но не в подходящия момент. Подготовката е целяла убийство", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

Гостът изтъкна, че начинът на изпълнение изключва поръчката на атаката да идва от чужда служба. 

"Както "Охрана на съдебната власт", така и НСО имат  хронически недостиг на ресурс, а оттук и начина, по който работят. Това ги кара да вършат работа и да се гънат - не могат на 100% да вземат мерки, които да са адекватни. Атентатът показа, че има определен контингент от хора, които са готови на всичко за дестабилизирането на обстановката в страната", отбеляза той. 

Гледайте целия разговор във видеото.