Бомбата срещу Гешев е била за убиване, разследват терористичен акт

Взривът отворил кратер на улицата

01.05.2023 | 16:13 Редактор: Михаела Димитрова

Бомбата, поставена на пътя, за да взриви кортежа на главния прокурор, е направила кратер с дълбочина 30-40 см и диаметър 3 метра. Взривът е имал ясна насоченост към пътя и към преминаващите автомобили. Това заяви директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

По негови думи бомбата е била с не по-малко от 3 кг тротилов еквивалент, била е и с множество осколки, които са се забили в дърветата.

"Очевидното взривното устройство е било с намерение да убие, не е било с цел сплашване, не е било фойерверки. Металните сачми, които намираме, са с големина колкото човешки нокът", подчерта Сарафов.

"В момента се провеждат огледни действия, включително със следови кучета търсим следи от евентуални извършители. На място са намерени маркери, които очевидно са оставили извършителите, спрямо които, когато премине автомобилът, бомбата да бъде задействана", допълни началникът на Националната следствена служба.

Той е категоричен, че става дума за професионално подготвено покушениеСамо една случайност е спасила и главния прокурор, така и семейството му и редица други хора, които са преминавали по това време или малко преди това по този път. Към момента наказателното производство, което е образувано е терористичен акт, който чрез взрив опитва да дестабилизира или убие някого", добави Сарафов.

Директорът на Националната следствена служба обясни, че ще се вземе цялата пръст от мястото на взрива, както и че ще се търсят детонатор и осколки. "До няколко часа ще имаме информация какъв е химическият състав на взривното устройство, както и видът и количеството на взривното вещество. По мои сведения няма пострадали", каза той.

По негови думи не се изключват никакви версии. "Най-вероятно тези хора са били тук и дори са имали визуален контакт с автомобилите, които преминават. Взривът е избухнал в този момент, когато автомобилът на главния прокурор, е минал покрай взривното устройство", обясни Борислав Сарафов.

"С главния прокурор сме в постоянен контакт, но не мога да кажа всичко, той сега е на безопасно място. Ако кажа кои са заподозрените, означава да предупредим някого", коментира Сарафов.

Директорът на ГДНП  Атанас Илков заяви, че сигналът е получен в 11:50 часа, а минути след това линейки и  полицейски коли са се отправили към мястото на взрива. "За радост, нямаше пострадали лица, изградени са КПП-тата, започнаха масови проверки на всички автомобили, които се движеха в района. Сформиран е щаб по разпореждане на министър Демерджиев. Целият ресурс на МВР, ДАНС и службите е ангажиран в момента", обясни Илков.

"Води се разследване, което се извършва от НСлС, работи се широкомащабно. Убеден съм, че ще стигнем до извършителите, държавата не може да си позволи да допуска подобни инциденти, това е посегателство срещу държавността. Огледите продължават, пътят остава затворен", заяви Сарафов.

Повече вижте в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)