Асен Василев - финансов министър. Без постове за Петков и Христо Иванов в кабинета "Денков"

Министерски пост получава и Даниел Лорер, ако се стигне до кабинет с мандата на ПП-ДБ

02.05.2023 | 11:15 Редактор: Тодор Петров

ПП-ДБ номинира акад. Николай Денков за премиер, съобщи лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Той е в топ единия процент в света на всички учени в неговата област, подчерта бившият премиер и изчете някои от имената на предложените от ПП-ДБ министри. Сред тях е това на Асен Василев, който е предложен за министър на финансите.

"Най-важно е да започнем да решаваме истинските проблеми на хората. Обещанията преди изборите да бъдат спазвани след изборите. Нямаме право да подменим вота на 620 хил. граждани. Ето защо няма да подкрепим първия мандат и няма да подкрепим съвместен състава във втория мандат за правителство", заяви Петков.

Юлиан Попов е предложен за министър на околната среда и водите, проф. Христо Даскалов за министър на земеделието, проф. Тодор Тагарев - министър на отбраната, проф. Христо Хинков - министър на здравеопазването, Радослав Рибарски - министър на енергетиката, Даниел Лорер - министър на иновациите и растежа, Андрей Янкулов - министър на вътрешните работи, Андрей Цеков - министър на регионалното развитие, Ирена Димитрова - министър на външните работи, Георги Гвоздейков - министър на транспорта, проф. Генка Петрова - министър на образованието и науката, Иван Кръстев - министър на труда и социалната политика, д-р Юлиан Войнов - министър на икономиката, Юлиан Попов - министър на околната среда и водите. Милен Матеев -  министър на правосъдието, Александър Йоловски - министър на електронното управление, министър на туризма - Гергана Кабаиванова, министър на културата - Яна Генова, министър на спорта - доц. Димитър Илиев.

"Осъзнаваме колко е сложна политическата ситуация. Ето защо нито аз, нито Христо Иванов, нито ген. Атанасов, нито Владислав Панев сме част от предложението за този Министерски съвет. Истинското разделение на властите е между изпълнителната власт и българския парламент. Готови сме да не оглавяваме голяма част от парламентарните комисии, за да може парламентът да има голям контрол върху такова правителство на малцинството", обясни лидерът на "Продължаваме промяната".

Не искаме да се занимаваме с политически игри, искаме с пълна прозрачност да покажем отговорно отношение, настоя Петков и добави, че хората очакват решаване на проблемите.

Ако получи подкрепа, правителството на акад. Николай Денков ще направи всичко необходимо да осъществи основните приоритети, сред които са влизането на България в Шенген и Еврозоната, борбата с инфлацията, изпълнението на всички забавени условия и мерки по националния План за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и промяна в подхода при подбора и финансирането на регионални проекти, подчертаха от ПП-ДБ.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.


3
0 rate up comment rate down comment 0
Деница
преди 1 година
Иванов няма да го преживе, по- добре да се прибира вкъщи и да стои там Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
ок
преди 1 година
Христо Иванов направо да го пращат у тях да си ходи и да се спрат опитите му да се прави на политик. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Смешно
преди 1 година
Това приоритетите на народа ли са или вашите лични "реални проблеми"- еврозона, Шенген и парите по Плана за възстановяване? Сигнализирай за неуместен коментар