България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експертен кабинет би имал шанс, много вероятно е да ни пратят на нови избори

Какви са възможните ходове на двете първи политически сили - коментар на проф. Румяна Коларова и Любомир Стефанов

02.05.2023 | 09:13 Редактор: Елеонора Танева

Днес се очаква ПП-ДБ да представят на ГЕРБ-СДС своя списък с имена за министри. 

"Ако днес от ГЕРБ разберат предложенията за министри, не е добър знак. По-скоро хората днес ще разберат имената. Надавам се да няма големи шокове, тъй като това крехко изграждане на умения за общуване може да бъде взривено с едно намигване", коментира политологът Любомир Стефанов в студиото на "България сутрин". 

Той е категоричен, че имената в проектокабинета са важни. По думите му, ако първият ред с лидери не влязат в списъка, партиите не могат да си позволят и да са непознати за обществото лица. Очакванията му са за аполитични фигури, които да не дразнят партиите. 

Очакванията на политолога проф. Румяна Коларова са президентът да даде поне ден на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС след обявяването на имената на потенциални министри, за да се усетят реакциите. Чак след това да връчи мандата.

"В рамките на ГЕРБ има готовност за всички варианти. Списъците, които се появиха вече и от двете коалиции, са явно повторение и ясна заявка за избори, ако нещо не се постигне с третия мандат", прогнозира проф. Коларова пред Bulgaria ON AIR.

Любомир Стефанов не вярва, че БСП ще получи третия мандат след четири неизпълнени в поредицата от избори. 

"Тежестта на БСП е пренебрежима. Ако третият мандат отиде за пети път в БСП, отново ще има провал. Съмнявам се, че БСП е приемлив партньор за ПП-ДБ и за ГЕРБ-СДС. Но Нинова търси дивиденти, местните избори са важни за всички наесен", каза още Стефанов.

Проф. Коларова не се съгласи с тази позиция и припомни, че БСП една година е била партията, на която от "Продължаваме промяната" са разчитали в кабинета "Петков".  В същото време не вижда как ПП-ДБ могат да направят правителство на малцинството със своите малко над 60 депутати. 

"Ако това е заявката на ПП-ДБ, това е заявка за предсрочни избори, директно. Очакването, че има външна сила, която да принуди не само Борисов да не участва в изпълнителната власт, но и ГЕРБ, бе илюзия", каза проф. Коларова. 

Тя беше категорична, че каквото и правителство да се направи, то трябва да е ефективно и да може да взима бързо решения по важни въпроси. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имат взаимен интерес от съставянето на редовно правителство: "Ако го направят - добре, ако не - ще носят последствията".

Проф. Коларова посочи експертния кабинет като формула, която гарантирано ще ги обедини.

"Експерти, ако щете да бъдат посочени от ПП-ДБ и одобрявани от ГЕРБ-СДС. Ти да мислиш, че с рогата напред можеш да получиш подкрепа, а твоят противник след като е спечелил изборите, е на колете - това е абсурд. Всички политолози предвиждат рязък срив за ПП-ДБ, ако не направят кабинет", добави политологът.

Двамата гости коментираха и взрива срещу главния прокурор Иван Гешев. Очакват политически реакции, които, по думите им, вече са закъснели. Още повече от тези, които настояват за съдебна реформа.

Гледайте целия разговор във видеото.