България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политическо харакири или от "Възраждане" да станат втори при нови избори - какви са възможните сценарии?

Трудно е да се води диалог между политически опоненти, смятат Красимир Премянов и Пламен Юруков

01.05.2023 | 09:55 Редактор: Юлиан Христов

Партиите трябва да загърбят различията помежду си и да направят опит да се консолидират и да направят правителство. Около това мнение се обединиха в студиото на "България сутрин" председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов и бившият председател на СДС Пламен Юруков.

"Най-същественият въпрос е да се споразумеят по бюджета. Тогава ще има диалог", коментира Красимир Премянов. Той припомни, че "Продължаваме промяната" са възникнали като отрицание на ГЕРБ. 

"Много трудно е при наличието на различия да се споразумеят. Ако не се споразумеят, Конституцията дава други възможности - правителство на малцинството или правителство на ГЕРБ", поясни той.

Според Премянов обаче "рулетката" трябва да се завърти и да бъде връчен първият мандат на първата коалиция - ГЕРБ-СДС

"Екзотично е да се говори да откажат и да отстъпят на "Продължаваме промяната". Това е политическо харакири. Вариантът да се състави правителство, подкрепено от всички, е прекалено добър, за да е възможен", коментира той.

Според него е било "приятна изненада", че политически опоненти са седнали на една маса. "Но е трудно да се води диалог - хора, които са били на боксовия ринг, да очакваме да се прегърнат - това е невъзможно", допълни той. 

Премянов каза още, че хората очакват стабилност, прогнозируем живот, повишаване на доходите, но при липсата на правителство, това е невъзможно да се случи. 

По думите му нови избори е най-страшното, което може да се случи. "Защото при сегашната ситуация - липса на доверие на повече от 50% от избирателите, едни нови избори не биха довели до нищо ново. Затова трябва да се търси консолидация. Неспособността да се състави правителство ще продължи да бъде по-скоро закон, който ние утвърдихме със собственото си гласуване", каза още Премянов. 

Пътят да не се направи коалиция е този - да има спор за имената за министри, прогнозира в студиото на Bulgaria ON AIR бившият лидер на СДС Пламен Юруков

"От едната страна стояха с недоверие, защото те започнаха да губят почва под краката си - имам предвид "Продължаваме промяната". От другата страна се забелязваше как искат да натрапят, че ПП и ДБ не са подготвени - това е пътят да не се постигне нищо", каза той.

Според него фрагментацията и разделението са "изключително големи" и сега трябва да има нестандартно решение - да се подходи като швейцарския модел, при който всички партии участват в управлението.

"Трябва всички партии да поемат отговорност, да влязат в управлението и страховете на голяма част от хората ще се размият. Няма да има обвинения, че ПП-ДБ влизат в колаборационизъм с ГЕРБ", допълни той.

Юруков припомни, че от ГЕРБ са набрали сила на политическата сцена като отрицание на "тройната коалиция", ядрото в която са БСП и ДПС. 

"Всякакъв модел на коалиране по двойки или по тройки не се получава. Избирателната система прави така, че три партии могат да направят управление, но сега такава конфигурация не е възможна, така че да не е смъртоносна за някой от участниците", обобщи Юруков. 

По думите му, ако има следващи избори, дори ПП-ДБ да намалят резултатите си, това няма да увеличи резултата на ГЕРБ, но "Възраждане" могат да станат втора политическа сила. 

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
грогу
преди 1 година
у нас партиите се изчерпаха и се превърнаха във вредители,трябва да се забранят Сигнализирай за неуместен коментар