ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се обединиха за бюджета, вървим ли към редовно правителство?

От коалицията на Кирил Петков и Асен Василев все пак са готови да представят проектокабинет

27.04.2023 | 18:47 Редактор: Михаела Димитрова

След спорове и ултиматуми - първите две политически сили се обединиха по най-важната тема за държавата - Бюджета. След среща във финансовото ведомство, от ГЕРБ-СДС и "Продължаваме Промяната - Демократична България" заявиха, че няма да подкрепят финансовата рамка, предложена от служебния кабинет.

"Ще получим детайлна информация от МФ в следващата седмица за приходната и разходната части на бюджета, след което ще обсъдим вариант, който е доста реалистичен - с 3% дефицит на бюджета", каза Асен Василев от "Продължаваме Промяната -  Демократична България".

"Чисто технологично, това най-вероятно ще се случи, като на първо четене бъде отхвърлен този бюджет с 6,4% дефицит, след което да бъде коригиран от МФ и да влезе с 3%", допълни той.

"Изискахме от колегите подробна информация относно капиталовите разходи, разходите за издръжка, по отношение на дивидентите, възможността за това да бъде начислен 100% дивидент, като бъдат отчетени рисковете за Българския енергиен холдинг, да се съобразим да гарантираме неговата сигурност, да гарантираме енергийната сигурност на държавата", коментира Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.

Според разчетите на двете формации - 6,4-процентният дефицит може да бъде стопен до 3% без орязване на социалните разходи или вдигане на данъците. Срещата в Министерството на финансите бе част от поредицата от разговори, които проведоха първите две политически сили, някои от тях и неформални.

"Всички работни групи на експерти, което и вчера беше уговорка между нас, и днес се потвърди, започват работа. Надявам се, че те много експедитивно ще го правят, така че да влезем в сроковете, които взаимно сме си поставили", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

А от коалицията на "Промяната" все пак са готови да приемат ултиматума на ГЕРБ-СДС и да представят проектокабинет.

"Опитваме се да влезем във времевата рамка, която бе представена от колегите. Казахме им ясно, че трябва да минем по наша процедура, която изисква време. Ще опитаме да бъдем максимално бързи, но това няма да е за сметка на качествотo", уточни акад. Николай Денков от "Продължаваме Промяната- Демократична България".

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR