Борисов отсече: Неприемлив е кабинетът на ПП-ДБ, няма как да бъде строго партиен

Лидерът на ГЕРБ осъди атентата срещу главния прокурор

02.05.2023 | 12:50 Редактор: Михаела Димитрова

Вече имаме една чернова. За нас е неприемлив строго партиен кабинет, щом в него участват Асен Василев и Денков. Но е хубаво, че ще носят отговорност. Ако в шаблона се намерят места за водещи наши експерти като министри, смятам, че може да се случи подкрепата. В този вид няма как да има кабинет. Първо са втори, малко се издадоха днес, интересен ми е разговорът с ДПС, "Възраждане", със Слави Трифонов. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира проектокабинета, воден от акад. Николай Денков, който бе представен днес от "Продължаваме промяната - Демократична България".

Борисов похвали Христо Иванов и Атанас Атанасов, че не са в списъка.

"Само Асен Василев са го пуснали - или е голямо доверие, или е голям капан. Основните упреци бяха към него. Това или е цел да го отстрелят, или да го самовзривят. Единственият му приятел е Бойко Борисов. Ако скритият премиер е Асен Василев, не е честно, по-добре да е премиер", заяви още той, като добави, че в списъка има няколко имена, които не може да приеме.

"Два поредни избора народът казва, че не могат да управляват сами. Същото казаха на нас и на останалите. Акад. Денков ще преговаря с всички партии, пожелавам му успех. Освен мен, те други приятели нямат. Редовен, стабилен кабинет ще се получи в един общ кабинет. Затова окуражих нашите представители, които работят в комисиите", каза още Борисов. 

На този етап ГЕРБ няма да предлагат имена на министри, защото не искат "да се взривяват преговорите". "Имаме важни сегменти да разискваме по програмата, да ги завършим. Ако има правителство, е хубаво да се знае. Ако другите ги подкрепят, ще има правителство тяхно. Ще използваме тия няколко ни, дано ги даде президентът да чуем посланията на другите партии", обясни лидерът на ГЕРБ.

"Атентат, срещу който и да е човек, е зловещо нещо. Знам какво изпитват семействата", каза Борисов по повод атаката срещу главния прокурор Иван Гешев.

"Това е акт, който застрашава не само главния прокурор, но и семейството му, но би могло да застраши всеки случен. Затова го осъждаме", настоя бившият премиер.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR