България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Спектаклите в НС са на рекордно ниско ниво, какво стои зад ултиматума на ГЕРБ-СДС?

Има шанс за правителство, макар и на патерица, коментираха Любомир Канов и проф. Николай Найденов

27.04.2023 | 10:00 Редактор: Елеонора Танева

Нецензурни думи и обиди си размениха депутатите от 49-ото НС от парламентарната трибуна. При това пред погледа на деца, които бяха на балкона в пленарната зала.

"Сегашните спектакли са почти безпримерни със своето ниско ниво, което принизява цялото усилие да се направи нещо съдбоносно след 5 последователни избори и безизходицата в страната. Това подразни - тонът на Костадинов, който зае почти физически позата на фюрер, човек който след малко ще изгони и саморазправи с нас", коментира психиатърът Любомир Канов в студиото на "България сутрин".

Анализът му показва, че ГЕРБ-СДС е по-склонната на компромиси коалиция от първите две в парламента. А преговорите определи като "някаква форма на танго".

"В него сезирам елементите на опит да се намери компромис, по-отстъпващата страна е ГЕРБ. Това може да е хитроумен ход, с прицел партньорът да бъде настъпен силно по обувката", предположи психиатърът.

Гостът приветства компромисите, за които се дават заявки и призова политиците да бъдат по-великодушни.

"Над 50% е надеждата ми, че това ще доведе до някакво съгласие за правителство, което макар и с патерици, да ни изведе от андрешкото блато", каза Любомир Канов.

Пред Bulgaria ON AIR политологът проф. Николай Найденов заяви, че добрият тон е там, където има рационални аргументи.

"Видяхме кампания, на моменти водена с чудовищни лъжи, абсурди и те не получиха нужната атака в медиите, в резултат на което стана възможно това, на което сме свидетели сега", коментира политологът. 

Той видя в ултиматума на ГЕРБ-СДС към ПП-ДБ демонстрация на отговорно отношение към съставяне на правителство. Но има и втори пласт. 

"Акцентират на личния проблем, другата партия акцентира на програмната страна. За програмата по-лесно стават споразумения, колкото по-рано ГЕРБ принуди опонентите или съюзниците си да извадят своите водещи лица, толкова повече време ще има да бъдат дискредитирани. Машините са готови и участниците ще бъдат окарикатурени, ГЕРБ ще покаже отговорност и колко неспособни са кадрите, които се представят", очаква проф. Николай Найденов.

Политологът вижда като ефективен вариант за управление правителство на малцинството: "Да бъде подкрепено от различни депутати в различни моменти - това ще бъде израз на интересите на българския народ".

Гледайте целия разговор във видеото.