България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт по национална сигурност: В България не знаем как да противодействаме на тероризма

"Създаването на психоза спомага за постигането на целите", коментира доц. Милен Иванов

30.03.2023 | 08:50 Редактор: Михаела Димитрова

В рамките на три поредни дни бяха отправени стотици бомбени заплахи към училищата в страната. Президентът Румен Радев и служебният кабинет "Донев" призоваха обществото да не се притеснява и че хибридната война, се води не само у нас, но и в други държави. 

"Дори и да не е конкретно хибридна война, създаването на психоза също не е полезна за обществото и донякъде спомага за постигането на целите. В нашата страна има проблем, имаме стратегическа рамка Закон за противодействие на тероризма, но, за съжаление, нямаме тактически действия,  ние не знаем какво да правим", каза експертът по национална сигурност доц. Милен Иванов в "България сутрин".

"Когато се случи в конкретика какво да правим, нямаме стандартна процедура. Явно си ни е традиция. Националният оперативен щаб за противодействие на тероризма се ръководи от министъра на вътрешните работи, в него участват предимно политици. Къде са професионалистите? Виждате, че се получава липса на ясна представа какво да правим", допълни той.

Според доц. Иванов в България липсва специфично обучение за знание, навици и умения, свързани с темата за тероризма. "Например, кой обучава контратерористите? Там темата я няма. Имаме малко експерти, които са специфични", обясни гостът.

По негови думи на базата на публичното говорене няма как да направим изводи за случващото се през последните три дни. "Ние можем само да наблюдаваме събитията и да даваме външни оценки", категоричен е експертът.

"Аз съм активен потребител, постоянно получавам фишинги и спамове, винаги съдържат особености, голяма част от тези писма сме свикнали да не ги отваряме. Не бива това да се приема като IT шега, трябва да се провери, да се задействат компетентните органи и да се даде отговор на обществото какво се случва", каза доц. Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Според него 24-часовата евакуация е безсмислена.

"Училищата са чувствителен обект, те са меки цели. Там имаме един охранител, който няма как да контролира целия поток от хора и вещи, който влиза и излиза, но той не може да поеме целия обект информация, който преминава през тях. Трябва да има процедура, да се прецени да има ли евакуация или да няма", обясни експертът.

"Опасна е психозата, защото стимулира и други, които до момента не са правили такива неща, това ще стимулира верижна реакция. Трябва да има във всяка една организация служител, който да е обучен по въпросите за сигурността. в много от училищата няма антитерористична оценка", каза още гостът.

Според доц. Иванов проблемът с бомбените заплахи ще продължи още няколко дни. "Това може и да е било предварително настроена система с таймер", отбеляза той.

Гледайте целия разговор във видеото.