Радев: Няма реални бомбени заплахи. Политиците да поемат отговорност и да управляват

Няма безплатни триъгълни сделки, коментира президентът

29.03.2023 | 11:59 Редактор: Елеонора Танева

Няма реални заплахи нито за образователната система, нито за изборите. Докато не видим ясно установен източник на заплахите, не можем да кажем кой ги извършва. Това заяви президентът Румен Радев.

"Това са хибридни заплахи, без реална заплаха за бомбени атаки, надявам се да има спокойствие за изборния процес. Очаквам органите на реда да предприемат всички мерки, за да има спокойствие на изборния процес", добави президентът.

По думите му политическите партии отдавна са излезли от нормите на Конституцията с отказа си да съставят редовно правителство.

"Те отказват да поемат отговорност. В противен случай Конституцията ясно казва - президентът  е длъжен да назначи служебно правителство, когато партиите не искат, не могат или ги е страх. В случая имаме комбинация от тези три фактора. Не е толкова страшно да се управлява, служебното правителство доказа, че страната може да се управлява ефективно дори по време на кризи. Сега ще им е много по-лесно", убеден е Радев.

Президентът коментира обвиненията за отказа на страната ни да се възползва от триъгълни сделки за въоръжение като даде свое на Украйна.

"Ние няма да изпращаме оръжие и боеприпаси на Украйна. Тези, които най-много оплакват липсата на триъгълни сделки, по тяхно време беше моментът за такива. Когато през март-април някои сключиха договори с Германия. Вече няма безплатни триъгълни сделки. Има смисъл, ако нашето правителство е готово да задели 700 млн. лв. за хеликоптери като Словакия, но това не са безплатни триъгълни сделки. Те не решават въпроса с охраната на въздушното ни пространство", подчерта държавният глава.

Президентът призова партиите в следващият парламент да започнат да правят всичко възможно българските летци да имат съвременни изтребители, а не страната ни да ги чака неясно колко дълго, за да се спази Законът за отбраната и въоръжените сили, според който Българската армия охранява нашето въздушно пространство самостоятелно или съвместно с нашите съюзници, но не и без нашите Военновъздушни сили. В отговор на въпрос за възможността за придобиване на "заместващи платформи" за бойната ни авиация, Румен Радев посочи, че въпросът е много сложен и въпреки усилията на най-високо политическо ниво, както и от страна на служебното правителство, България е получила две оферти.

"Цената никак няма да се хареса на нашите народни представители", убеден е държавният глава.

В отговор на въпрос за недоволството на зърнопроизводителите заради вноса на зърно от Украйна, държавният глава посочи, че е поставил проблема пред европейските лидери на заседание на Европейския съвет, пред председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и пред председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел.

"Заедно с лидерите на Полша, Унгария, Чехия, Румъния ние настояваме за спешно регулиране на този въпрос и адекватна подкрепа за нашите селскостопански производители, така че тя да отговаря на щетите, които те претърпяват“, заяви президентът. 

Радев участва в отбелязването на 70-годишнината на Химикотехнологичния и металургичен университет и 20-годишнината на Националния научно-изследователски център "Българско водородно общество" в София.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)