Демерджиев: Дори да има сигнали за бомби в изборния ден, няма как да бъдат поставени

Междуведомствена работна група ще изготви процедура за реагиране при заплаха

29.03.2023 | 11:33 Редактор: Вяра Димова

Със заповед на министър-председателя се създава Междуведомствена работна група. В срок до 31 март тя ще изготви и разработи процедура за реагиране при заплаха за използване на импровизирано взривно устройство. Това заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев след заседанието на Министерския съвет.

В междуведомствената група са включени представители на всички служби за сигурност, а в състава ѝ влизат 36 човека.

МВР ще поеме охраната на всички изборни секции още от събота, като охраната ще бъде непрекъсната до приключване на изборния ден, увери министърът.

"Дори да постъпят сигнали за взривни устройства по време на изборния процес, няма как да бъдат поставени такива", допълни Демерджиев, цитиран от БГНЕС.

Той поясни, че още в събота ще бъде извършена физическа проверка на всяка една изборна секция, те ще бъдат под охрана и не е възможно да се прекъсне изборният процес.

Демерджиев отправи апел хората спокойно да упражнят правото си на глас.

"Говорим за хакери и за тяхната връзка с една или друга държава, пълна информация по този въпрос ще бъде дадена, когато приключи разследването, не съм визирал руската държава, скоро ще имаме категорични данни откъде идват тези заплахи. До часове може да има пълна информация. Има насоки, по които се работи. Работи се на територията на няколко държави. Няма основание за притеснение", каза още Иван Демерджиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)