Демерджиев: Бомбените заплахи са свързани с руски хибридни атаки

Според вътрешния министър подобни атаки получават паралелно и други европейски държави

28.03.2023 | 12:40 Редактор: Ирена Бакърджиева

И днес нови бомбени заплахи бяха получени в десетки училища в цялата страна. Това съобщиха за телевизия Bulgaria ON AIR от МВР. Сигнали за поставени взривни устройства са постъпили в няколко столични училища, а също във Варна и всички училища в Сливен.

"В 10 часа е получен на имейлите на всички училища на територията на район "Възраждане". С оглед осигуряването на безопасността на децата, разбира се, учебният процес беше преустановен, като в 10:30 беше преустановен учебният процес, дойдоха и полицаи, но до следващия ден, до 9 часа, учебен процес няма да има", заяви директорът на 32-ро ОУ Нели Тодорова.

"В началото бяха малко тревожни, опитах се да ги успокоя, но най-важното беше да напуснем по-най-бързия начин класната стая", разказа учител.

"Тези заплахи идват от имейли, регистрирани в Google. На свой ред тези имейли, които са регистрирани в Google, са регистрирани в мрежа, която не може да се достъпи и да се установи източникът. По това работят американските служби в момента и тъй като Google е тяхна отговорност, те трябва да установят откъде идват тези имейли, регистрирани в Google. Ние няма как това да го установим на територията на България", посочи вътрешният министър Иван Демерджиев.

"Всички заплахи, които са идвали от ученици и други подобни, в рамките на не повече от 24 часа сме ги установявали и сме вземали мерки, така че тук не става въпрос за това. Редица европейски държави в момента паралелно са поставени под едни и същи заплахи и минават основно по тази линия", каза Демерджиев.

По думите му водещата теория е, че става въпрос за хибридни атаки, свързани с Русия.

По-рано днес бяха евакуирани и студентите от УНСС в столицата.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


2
0 rate up comment rate down comment 0
Аз
преди 1 година
Идиотщина, нищо повече. Адекватно на бомбардираните болници и родилни домове в Украйна. Дело на болни мозъци и психопати. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
"Освободен&quot
преди 1 година
Психологически терор: ще ви унищожим с термоядрени ракети , ще ви взривим училищата , вашата писменост и книжнина са Македонски Сигнализирай за неуместен коментар