България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Откъде дойдоха бомбените заплахи? Всяко училище разполага с план за сигурност

"Директорът трябва да бъде спокоен, за да няма паника сред учениците", каза Александър Лазаров

28.03.2023 | 08:32 Редактор: Искра Ангелова

Вълна от бомбени заплахи затвори множество училища в страната. Каква е процедурата по евакуация на учениците и какви са последствията за учебния процес?

"За щастие, все още не сме получили такъв имейл, надявам се и да не получим. Има процедури, всяко едно училище е разработило свой план по сигурността. Освен директора, има и служител по сигурността, тези процедури трябва да се следват. Там е описано във всяка една различна ситуация, която може да се случи, не само бомбена заплаха, какво трябва да се прави", каза директорът на 127-о СУ "Иван Николаевич Денкоглу" - Александър Лазаров, в студиото на "България сутрин".

Той поясни, че в тази ситуация трябва да се сигнализира на служителя на МВР, който отговаря за училището.

"Трябва да се сигнализира и на Районното управление по образование, на Районната администрация към СО, и незабавно трябва да се прецени дали трябва да се евакуира училището. Не можем да знаем дали сигналът е истински или не", допълни Лазаров в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му всяко едно училище приема дадения сигнал за истински.

"Когато контролните органи дойдат и проверят, може да кажат, че няма нужда учебният процес да бъде преустановяван. Но това не е в нашата компетентност, един директор не може да разбира от всичко. А относно евакуациите - всеки един срок сме задължени да правим такава евакуация - симулация. Трябва възможно най-бързо да излезем от сградата, има механизъм, в който се активира звънец или аудиосистема, която известява, че нещо не е наред", поясни директорът на 127-о СУ "Иван Николаевич Денкоглу".

Гостът отбеляза, че директорът трябва да бъде спокоен, за да няма паника сред учениците.

"24 часа след бомбения сигнал денят може да бъде обявен за неучебен. Но контролните органи са тези, които могат да направят проверка и да кажат дали може да се възстановяват занятията. И винаги се предприемат мерки, не може да останем безучастни", подчерта Александър Лазаров.

Попитан каква може да е целта на една такава масирана атака, той отговори: "Може да е свързано с изборите, живеем в такова време, в което всеки иска да провери на какво е способен. Не мисля, че е целенасочено. Видяхме, че става въпрос за конкретни райони - "Слатина", "Изгрев".

Гледайте целия разговор във видеото.