България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Бомбените заплахи в училищата са репетиция за изборите, идват от друга държава?

Според Румен Ралчев и Деян Аврамов много трудно може да се проследи кой е подателят

28.03.2023 | 09:37 Редактор: Ирена Бакърджиева

Имейли със заплахи станаха повод за затварянето на десетки училища в страната вчера и днес.

"В случая трудно можем да кажем, че има заплаха за националната сигурност, но дестабилизирането на обществото винаги води след себе си напрежение, още повече когато се отнася до беззащитните деца", заяви експертът по национална сигурност акад. Румен Ралчев в студиото на "България сутрин"

Той добави, че от почерка на подателя на имейла се вижда, че или някой много умело играе – незряла личност, или това са младежи, които се забавляват на база на добрите си познания за медиите.

Според него това е координирана акция, гостът предположи и няколко причини за нея. Първата е да се види как ще реагират органите на МВР. От друга страна, той предположи, че може да е отмъщение към училищните власти, а последното му предположение са изборите, които се провеждат именно в училища.

"В една такава ситуация е много важно да не се всява допълнителен хаос, допълнителен стрес. Изключително важна е структурата, която е за действие, за да не настъпва допълнително объркване", посочи криминалният психолог Светлана Димитрова пред Bulgaria ON AIR.

Тя уточни, че винаги такова съобщение съдържа провокация, има за цел разрушение чрез вербална агресия и да се внесе хаос, объркване и по-голямо напрежение, в резултат на които да се дестабилизира системата.

"Всяко дете реагира по различен начин, но децата имат много повече психологични механизми на защита по отношение на ситуации на кризи, защото те преработват през фантазията голяма част от фактите и обстоятелствата, които идват отвън навътре и имат естествен психологичен имунитет", обясни Димитрова.

"След по-задълбочен анализ и когато компетентните органи разследват напълно ситуацията може да се разбере истината. При такъв тип заплаха, изпратена чрез имейл, анонимността е доста висока, така че откриването на потенциалния изпращач би било доста по-трудно, въпреки че е използвана Gmail платформата", каза киберекспертът Деян Аврамов.

Той уточни, че използването на Gmail не е характерно за такъв вит заплахи, но това не означава, че чрез фалшива самоличност не може да бъде създаден анонимен профил там. "Това че имейлът е написан на недобър и некнижовен български, означава само, че са ползвани преводачи, а не че е написано от деца", смята Аврамов и предположи, че заплахата може да идва от друга държава.

"Посланието с Telegram групата е "Това е нашата визитка. Оттук нататък ние може би ще публикуваме повече информация в Telegram". Това е начин те да станат известни. Тази абревиатура и тази група до момента не са били познати да оперират, извършвайки кибератаки. Български граждани или тийнейджъри не трябва да се свързват с тази Telegram група, защото това може да е също част от техните желания. По никакъв начин да не се теглят изображения и видеа от групата, които също могат да бъдат заразени и да компрометират крайните устройства на потребителите", категоричен е Аврамов.

Той посочи, че училищата са "апетит" за такъв вид заплахи, тъй като събират доста непълнолетни граждани на едно място и много лесно се създава хаос.

"Липсата на парламент също е един от факторите, които действат подстрекаващо за онези, които виждат луфтове в обществото. Има общества, които ежедневно се тормозят по този начин. Кибератаките печелят стотици милиони от изнудвания и от прониквания в различни фирми. Това или е репетиция за по-голям тормоз, или е опит на някаква група, която да се изпробва", изтъкна акад. Ралчев.

"Изглежда да бъде заплаха както към България, така и към много други европейски държави с едното изключение, че основните действия са предприети в България. Както и в Telegram групата основният аспект е обърнат към българските градове София, Варна и Бургас, което навява на мисълта, че става въпрос за маскиране и за целенасочена кампания към България", отбеляза Аврамов.

Акад. Ралчев увери, че училищата, в които се провеждат избори, се поставят под охрана преди деня на вота и надеждността им е доста висока, но всеки един сигнал се проверява и ако се предполага, че сигналът е фалшив, това няма да доведе до осуетяване на изборния ден в конкретно училище.

Гледайте видеото с целия разговор.